Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Så motverkar du och får bort gula skiftningar i håret

02 jun, 2023 
Gula skiftningar i ett blekt hår är ett ständigt återkommande hårdilemma, speciellt på sommaren. Så hur eliminerar man och motverkar gula skiftningar? Hårexperten ger dig bästa tipsen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så får du bort gula skiftningar i håretBrand logo
Så får du bort gula skiftningar i håret

Varför blir håret gult och vad gör man för att undvika det i fall man har en blekt blond ton man vill behålla kall? Det har du som bleker håret säkert klurat på många gånger.

Och speciellt under sommarhalvåret, där UV-strålning från solen samt klor och salt från pool och hav påverkar hårets pigmenteringar.

ELLE tog hjälp av Sandhra Johnsson – beautyexpert och frisör:

Annons
Sandhra Johnsson, beautyexpert och frisör.

– Håret har underliggande varma pigment och när håret utsätts för olika typer av slitage – som till exempel sol – så kommer de varma pigmenten fram. Då är det vanligt att blonda hår får gula inslag och brunetter får orangea.

Hur undviker man gula skiftningar i håret?

– Hur man undviker gula skiftningar beror på utgångsläget. Om man har en perfekt nyanserad blond och kall ton så är det viktigaste av allt att skydda färgen. Det kan man göra med vårdande schampoo och balsam som har färgbevarande egenskaper.

Annons

– En annan sak som är väldigt viktig är det som kallas “termiskt slitage” - värmeverktyg. Att använda ett värmeverktyg utan värmeskydd sliter inte bara på hårets kvalitet utan riskerar också att orsaka missfärgningar speciellt på blonda hår. Det är ganska vanligt att man tar för lite värmeskydd så tänk på att applicera i allt hår och hela längderna.

Hur skyddar man håret mot gula skiftningar ?

– En av de viktigaste sakerna är att skydda håret mot solen eftersom den både bleker håret och tar fram de varma underliggande pigmenten. Då skulle jag rekommendera att satsa på produkter med UV-skydd.

Annons

– Sen är det ju både snyggt och funktionellt att ha hatt eller scarf som blockerar solen från håret, tipsar Sandhra Johnsson.

– Och innan man hoppar i poolen eller havet så skulle jag rekommendera att mätta håret med en oljig leave in-treatment så att salt och klor inte tränger in lika mycket i håret. När man väl har badat i saltvatten eller en klorerad pool så bör man skölja ur håret innan man utsätter det för gassande sol.

Vilka produkter ska man välja för att ta bort gula skiftningar?

– För att neutralisera gula skiftningar ska man använda sig av violetta pigment. Det är viktigt att inte överanvända produkter som innehåller pigment för då kan håret bli övermättat och istället se dassigt ut, vilket är ganska vanligt att många gör, säger Sandhra Johnsson.

Annons

– Om man mot förmodan råkar göra det så skulle jag rekommendera att tvätta håret med ett djuprengörande detoxschampo och gå till en frisör som nyanserar och glossar upp håret så att man får tillbaka rätt nyans och glans från botten till toppen.

ELLEs favoriter för att skydda håret mot gula skiftningar

ELLE och hårexpert Sandhra Johnsson delar med sig av sina favoriter för att skydda håret mot gula skiftningar.

Bästa kompletta serie mot gula skiftningar, Color Extend Blondage –Redken

Sandhras favorit: "Extended Bondage serien är perfekt för att bibehålla en kall nyans eller neutralisera gula pigment. Ofta har man ett vårdande schampo och balsam som man redan gillar och då är ett tips att satsa på masken och att använda den vid behov – likt en vårdande toning."

Annons

Läs mer och köp produkterna här. (reklamlänk)

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten .

Bästa schampo mot gula skiftningar, Bright Blonde: Schampo – Oribe

Sandhras favorit: "Bright Blond serien tillför violetta pigment och kan användas regelbundet för att bibehålla en kall blond eller silvrig nyans. Schampot rengör milt och färgbevarande."

Läs mer och köp produkten här. (reklamlänk)

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten .

Bästa balsam mot gula skiftningar ,| Platinum Blonde Balsam – Evo Fabulos

Sandhras favorit: "Den här serien ger en superfin nyans och den skulle jag framför allt rekommendera om man är väldigt blond – Platinum blond."

Annons

Läs mer och köp produkten här (reklamlänk)

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten .

Bästa hårserum för blekt hår, Blond absolu serum – Kérastase

ELLEs favorit: Ett stärkande hårserum, speciellt utvecklat för blekt och blont hår. Applicera innan du går och lägger dig för att skydda och stärka håret efter blekning. Innehåller bland annat fuktgivande hyaluronsyra.

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa leave-in-produkt, Blonde perfection leave in treatment – Löwengrip

ELLEs favorit: En leave-in-kräm som neutraliserar varma toner i blont och grått hår. Ger en kall nyans lyster och kan appliceras när du behöver, ger även ett visst UV-skydd. En quick-fix för att få till kallare nyans mellan frisörbesöken. Kan även avlägsna varma toner i färgat mörkt hår.

Annons

Läs mer och köp produkten här. (reklamlänk)

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten .

Bästa spray mot gula skiftningar, Bb Illuminated Blonde Tone Enhancing Leave-In –Bumble & Bumble

ELLEs favorit: En lätt och luftig spray som neutraliserar gula toner i blekta hår. Tillför även fukt, minskar friss och har värmeskydd upp till 230 C.

Läs mer och köp produkten här. (reklamlänk)

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten .

Foto: Launchmetrics.com/spotlight

Allt du vill veta om brun utan sol – ELLEs skönhetsredaktör ger sina bästa tipsBrand logo
Allt du vill veta om brun utan sol – ELLEs skönhetsredaktör ger sina bästa tips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons