Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Så länge håller ditt smink

15 okt, 2020 
AvStina Dahlgren
Hur länge håller egentligen smink? Här är svaret på hur länge du kan använda din mascara, foundation och ditt läppstift. Du kommer garanterat vilja rensa necessären efter att ha läst det här.
Annons
9 produkter – så länge håller ditt sminkBrand logo
9 produkter – så länge håller ditt smink

Handen på hjärtat, när rensade du bland ditt smink ordentligt senast? De flesta av oss har kvar något läppstift vi köpte för tio år sedan eftersom färgen är sååå fin. Eller den där ögonskuggepaletten som är så bra och aldrig tar slut. Och ja, vi vet att vi borde byta mascara men det finns ju lite, lite kvar att skrapa ut.

Vad händer om du använder gammalt smink?

För gammalt smink och bakterier kan få oanade konsekvenser. Acne, utslag, svamp och andra infektioner är bara några av de resultat du kan få utav att använda smink som blivit alldeles för gammalt.

Annica Forsgren, grundare av Skincity, tipsar om att du ska tänka på din hud lika mycket som du tänker på din mage.

”Var lika försiktig med att använda gamla hudvårds- och makeupprodukter som du är med att äta för gammal mat”, skriver hon på bloggen Hudspecialisten.

Hur ser man att smink är för gammalt?

Men hur vet du att det är dags att kasta ditt smink? Hur ser man att en produkt har blivit dålig? Ibland går det att se genom att produkten ändrar konsistens; ett läppstift kan bli grynigt, en foundation kanske inte smälter in lika fint i huden som det gjorde förut. Ändrar ditt smink doft är det också ett tecken på att det kan vara för gammalt.

Annons

Ibland kan det dock vara svårt att se eller känna om det är dags att kasta ditt läppglans eller om det håller ett tag till. Här kommer därför en guide till när du egentligen ska kasta ditt smink:

Mascara

En mascara håller i cirka 3 månader. Det är extra viktigt att byta ut just den regelbundet då det är något man använder så nära ögonen – ett utsatt och känsligt område. Undvik också att få in för mycket luft i tuben och håll inte på att pumpa borsten upp och ned. Luften gör nämligen att bakterierna trivs extra bra och då blir hållbarheten på din mascara ännu kortare.

Läppstift och läppglans

Läppstift har en något längre hållbarhet, mycket på grund av att läppglans ofta kommer med en applikator där man hela tiden blandar ned smuts och bakterier. Generellt brukar man säga att hållbarheten på läppstift är 12-18 månader och för läppglans cirka ett år.

Ögonskugga

Tro det eller ej, men en ögonskugga i puderform kan faktiskt sparas i princip hur länge som helst. Tänk bara på att ha rena borstar när du applicerar den och att inte kladda i paletten med fingrarna. En krämögonskuggas hållbarhet är cirka 1,5 år.

Annons

Foundation

Kan hålla allt från 6 månader upp till 1,5 år. Det beror dels på vilken form produkten har, det vill säga om den är flytande eller i puderform. En foundation som kommer i en burk eller dosa håller oftast kortare tid, medan en foundation i pumpflaska kan hålla upp till 1,5 år. Då måste man dock se till att förvara den torrt och svalt.

Det beror också på om din foundation är vattenbaserad eller oljebaserad. Den förstnämnda håller i ungefär ett år och en som är baserad på olja kan hålla i två år.

Concealer

En concealer i stick-format håller i cirka 9 månader medan en flytande kan hålla upp till ett år.

Eyeliner

En vanlig eyeliner håller i 6 månader, en i kakform kan hålla upp till ett år.

Kajal och ögonbrynspenna

Vässar du den ofta kan din kajal eller ögonbrynspenna hålla upp till två år. Har du en penna där du skruvar upp udden kan du torka av toppen med papper lite då och då för att fräscha upp den.

Annons

Rouge, bronzer och highlighter

Även här handlar mycket om vilken konsistens produkten har. En torr version i kakform håller upp till två år, medan en rouge eller highlighter i krämform håller något kortare.

Sminkborstar

Dina sminkborstar kan faktiskt hålla en hel livstid om du köper verktyg med bra kvalitet och rengör dem rätt. Om du sminkar dig varje dag ska du tvätta borstarna en gång i veckan. Makeupsvampar ska dock tvättas efter varje användning då de är extra benägna att samla på sig smuts och bakterier.

Foto: TT

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons