Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Skin tools – allt om verktygen som ska boosta din hy

10 sep, 2020 
Skin tools – verktyg som ska förbättra 
vår hy, massera och boosta. 
 Skintools för hemmabruk är på allas inköpslista 
 – men riskerar vi vår hudhälsa när vi börjar leka hudterapeuter i vårt eget badrum? ELLEs beautyredaktör 
Carin Hellman djupdyker i verktygslådan och lotsar dig till produkterna att kika extra på – och dem som du bär vara ytterst försiktig med.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
9 produkter – så länge håller ditt sminkBrand logo
9 produkter – så länge håller ditt smink

De rullar och svalkar, sticker och stramar upp. Skintools är den senaste beautytrenden med verktyg för ansiktet – manuella som maskinella – som arbetar för att eliminera allt från linjer till puffighet. Har du redan en jaderoller så står säkert en LED-mask eller mekanisk rengöringsborste för hemmabruk högt upp på önskelistan.

 Jade roller green aventurine roller från Cloud & glow. Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Vilka är för- och nackdelarna?

Men i takt med att möjligheterna att bli mer avancerad i badrummets egna vrå ökar, växer även skuggsidor fram. För med några av de allt mer frekvent förekommande verktygen som mikronålar, pormaskpetare och dermaplaner finns stora risker för att man faktiskt kan skada huden och skintools som annars hittas i verktygslådan hos auktoriserade hudterapeuter har på flera håll mött kritik.

Annons

Microrollers, eller så kallad microneedling – är en metod som använts i många år hos utbildade hudterapeuter. Det ett verktyg med olika storlekar i millimeter-nålar som rullas över huden och som skapar små hål i huden för att, efter läkning, ge jämnare hudyta och bättre upptagning av till exempel serum. De har funnits för hemmabruk en längre tid och finns hos en rad olika varumärken som säljs på allt från Apoteket hjärtat, Lyko,  och Åhlèns.

Microroller från Apoteket hjärtat.
Microroller från Apoteket hjärtat.

Linnéa Wagnås är hudterapeut på Revivekliniken och utbildare för Biologique recherche och driver även instagramkontot @theskincoach. Hon arbetar professionellt med flera av de metoder vi nu kan plocka in i vårt eget badrum:

Annons

– Från mitt perspektiv så skulle jag aldrig använda någon form av rollersverktyg med nålar på egen hand hemma. Det kan skada huden och hudbarriären som kan leda till ärr och infektion, det är svårt att ha kontroll över de verktygen själv. Man ska alltid vända sig till en expert på en klinik för att göra den typen av behandling.

Även om producenterna betonar hur viktigt det är med renlighet och försiktighet när man använder rollers, så bör den som vill testa alltså ta med sig insikten om att detta inte är verktyg att ”leka” med.

Så vilka verktyg ska man vara försiktig med?

I våras hamnade butikskedjan Kicks i beautyblåsväder då de lanserade tre nya skintools. Förutom en microroller även en Pointed blackhead extractor (ska eliminera pormaskar med hjälp av en vass nål och en metallögla) och dermaplaner (ska exfoliera huden med hjälp av skalpell) – alla verktyg där man gör ”åverkan” på huden med hjälp av vassa nålar eller blad.

Kicks pormaskpetare
Kicks Pointed blackhead extractor.

Orsaken till att man främst hittat dessa verktyg hos utbildade hudterapeuter är att det finns risk att man skapar ärr och inflammationer i huden. Det är också svårt att hålla verktygen rena – när de används på salong är de sterila och används med allra största försiktighet, utifrån vilken hudtyp du har.

Derma planer från Kicks.
Dermaplaner från Kicks.

Även Kicks har i uttalanden pekat på att de med stor tydlighet adresserar vikten av just detta på produkterna – att utgå från sitt eget hudtillstånd och alltid se till att verktygen är rena – men de allra flesta av oss är trots allt inte utbildade hudexperter.

Annons

– Allt som har med nålar att göra bör alltid utföras av en utbildad hudterapeut eller hudläkare. Det är så lätt att det kan bli fel och att man förstör hudens barriär vilket ofta skapar problem när man inte vet vad man håller på med, menar Linnea Wagnås.

LED-ljus –  hur använder man det hemma?

LED-ljus och mikroström är också metoder som plockats från salonger och kliniker och numera finns att använda med verktyg i badrummet hemma.

Foreo Ufo
Foreos ansiktsmaskverktyg Ufo med LED- och kryoterapi.

Foreos ansiktsmaskverktyg Ufo kombinerar uppstramande LED-ljusterapi, bland annat för att öppna porer och behandla akne) och cryoterapi (kyla för att strama upp). Du lägger en liten arkmask på verktyget som masseras över ansiktet i 90 minuter då ”ufon” kombinerar olika ljus och värme/kyla. Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Annons

Dr.Dennis Gross var först med att ta  LED-ljusterapin till det egna badrummet, hans Spectralite ”glasögon” med led-ljus-terapi specifikt för ögonområdet.

 DRx Spectra lite eye care pro från Dr. Dennis Gross
DRx Spectra lite eye care pro från Dr. Dennis Gross,

 DRx Spectra lite eye care pro från Dr. Dennis Gross har 72 små LED-lampor som alla arbetar för att strama upp, kollagenboosta och eliminera fina linjer runt ögonen.

Men det gäller att använda den kontinuerligt för att se resultat, behandlingstiden är tre minuter åt gången.  Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Mikroström – hur använder man det hemma?

Senaste hypen är verktyg med mikroström som ger uppstramande effekt på huden. Mikroström används i mer avancerade apparater i många salongsbehandlingar då de, med så kallad mellanfrekvensström, ger en upplyftande och uppstramande effekt på huden.

Annons

Där har amerikanska Nuface massageverktyg Trinity blivit en beautysnackis och nyligen lanserade även Foreo sin mikroström-gadget Bear.

Både LED och mikroström är tämligen harmlöst i förhållande till att sticka huden med nålar om man är outbildad. Mikroström kan pirra lite i huden, men gör inte ont.

Foreos mikroströmsverktyg Bear
Foreos mikroströmsverktyg Bear är en nykomling för hemmabruk.

Foreos mikroströmsverktyg Bear kombinerar både mikroström och ”pulseringar” för uppstramande effekt. Och i en app man kan ladda ner till verktyget kan man välja mellan flera olika ”facial workouts” för både avkoppling och uppstramning. Finns att köpa här.  (reklamlänk)

NuFace TRinity
NuFace TRinity är det första verktyget med mikroström för hemmabruk.

Nuface TRinity är verktyget som masserar ansiktet med så kallad mikroström som har en uppstramande effekt på huden – perfekt att använda vid käklinje och kindben eller var som man vill uppnå en uppstramande effekt. Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Annons

– Hemma skulle jag absolut använda någon typ av mikroström. Nufaces Trinity använder många av mina vänner i USA, och den finns ju numera att köpa i Sverige. Den liknar den maskin vi har på kliniken, Remodeling face machine, som skulpterar ansiktet med hög- och mellanfrekvent likström.

Rengöringsapparater då – hur mycket effekt kan man vänta sig av dem?

– Jag tycker att Foreos rengöringapparater är bra och helt säkra. Bäst tycker jag att det blir om man använder någon av dem tillsammans med sin rengöring en till två gånger i veckan, eller när du tvättar bort söndagsmasken hemma. Det ger superfint resultat och glow.

Senaste trenden: gua sha

Stenar och rollers i framför allt jade har trendat länge, men senaste vurmen får vi nog ändå tillskriva massagetekniken gua sha där man masserar och dränerar ansiktet med en platt jadesten.

Gua sha sten från Eteritique.
Gua sha-massagesten från Eteritique.

Gua sha är en massageteknik med en platt jadesten. Massagen hjälper lymfan att rensa ut slagg, och på så sätt bli kvitt ”puffighet” och överflödig vätska i ansiktet. Gua sha-massagesten från Eteritique, finns att köpa här. 

Annons

Hur ska man då använda dem?

– Jag upplever att jaderollers inte har någon speciell effekt på huden, mer än att det är svalkande och skönt. Ansiktsmassage med en gua sha-sten skulle jag säga ger en bättre ”flush” av lymfan i ansiktet. Och om man gör det på rätt sätt kan man få bra resultat på puffighet, säger Linnéa Wagnås.

– Det finns en amerikansk hudterapeut, Danna Omari i New York, som jag tycker är bäst på tutorials för hur man gör en gua sha-massage. Gör man det varje dag en tid så ser man stor skillnad på orenheter. Även torrhetslinjer brukar få sig en riktig match med gua sha.

– Sedan är mina andra favoriter Cryo sticks från Biologique Recherche. Dessa skapades för att lugna rodnad i kombination med valfri mask. Jag har mina frostiga i frysen och masserar med dessa över hela ansiktet två gånger i veckan. De är verkligen magiska med arkmasker. Du kan även skapa liknande effekt själv med is i mjuka kompresser hemma – DIY, säger Linnea Wagnås.

Foto: TT

LÄS MER:

Årets bästa adventskalendrar med smink och skönhet 2020

Från parfym till smink – nu lanserar Byredo makeup

 

Annons