Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

Rengör sminkborstar – så ofta ska du tvätta sminkborstarna och så gör du

23 aug, 2022 
rengöra sminkborstar
Makeupborstar är ett måste i necessären och det går inte att ha för många borstar i verktygslådan. Men att ta hand om borstarna är inte alltid det enklaste. ELLE har samlat allt du behöver veta om hur du ska rengöra dina borstar – och misstagen du ska undvika.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi använder dem varje dag, men ger dem desto mindre kärlek... Utan sminkborstarna är necessären inte komplett och makeupen får inte samma sömlösa resultat på huden. Men handen på hjärtat, hur ofta tvättar du dina sminkborstar egentligen? Antagligen inte så ofta som du borde.

Här är allt du behöver veta om rengöring för sminkborstar och makeupsvampar – och bästa tipsen som gör att du kan förlänga livslängden på dina trollstavar så att dem kan få utföra sin sanna magi.

rengöra sminkborstar tips steg för steg
Så ofta bör du rengöra dina sminkborstar.

Sminkborstar och makeupsvampar är ett trevligt hem för bakterier, damm och smuts och om du inte tvättar dem ordentligt riskerar du inte bara att föra över dessa bakterier på huden, du riskerar också att förstöra sminkborstarna. Därför är det extra viktigt att du kontinuerligt rengör dina borstar – och i slutändan är det också en investering!

Annons

Hur ofta ska man tvätta sminkborstar?

Håll i dig – egentligen bör du tvätta dina sminkborstar efter varje användning, men det är såklart omöjligt. Försök att ha som vana att tvätta dina sminkborstar en gång i veckan, men minst varannan vecka. Både din hud och din verktygslåda kommer att tacka dig!

Vad ska man tvätta sminkborstar med?

Ett supertips när tiden är knapp och du snabbt behöver få dina borstar rena är att använda en borstrengöring i sprayform. En så kallad Brush Cleanser verkar bakteriadödande och rengör snabbt.

Rengöring för sminkborstar, Brush Cleanser – Hickap

Hickaps Brush Cleanser passar alla typer av sminkborstar och sprayas enkelt direkt på borsten. Sprayen dödar inte bara bakterier utan tvättar också borsten så att du kan använda den direkt igen. Perfekt om du till exempel behöver använda samma borste till olika ögonskuggor.

ANNONS Här hittar du den genialiska sprayen.

rengöring sminkborstar hickap tips
Klicka på bilden för att komma till rengöringen för sminkborstar från Hickap.

Men borstarna behöver också en djuprengöring! Förutom att sminkbostarna blir mer hygieniska att använda, blir också resultatet av dina produkter betydlige bättre och borstarna håller formen och kvalitén längre.

Annons

Borstrengöring, Weekly Brush Cleanser – MakeTheMake

Weekly Brush Cleanser är en dryg och prisvärd rengöring som snabbt och effektivt storstädar sminkborstarna – utan att stråna skadas. Det är med skräckblandad förtjusning som makeupresterna rinner av borstarna...

ANNONS Här hittar du den prisvärda rengöringen Weekly Brush Cleanser.

Rengöring för makeupborstar, Brush cleanser – MAC

MACs klassiska Brush Cleanser gör enkelt borstarna som nya! Den läfflytande rengöringen är dryg och är bäst att applicera direkt på borsten för att sedan försiktigt gnuggas mot handen eller en ANNONS rengöringskopp i silikon.

Annons

ANNONS Här kommer du direkt till favoriten från MAC.

rengöring sminkborstar bästa rengöring
Klicka på bilden för att komma till brush cleansern från MAC.

Rengöring för makeupsvamp, Solid Cleanser Sponge Cleaner – Beautyblender

En makeupsvamp har inte samma livslängd som en sminkborste och bör därför bytas ut med jämna mellanrum eftersom att svampen blöts innan varje användning. Mellan användningarna är det därför extra bra att rengöra svampen med en tvål eller rengöring. Hårdtvålen Solid Cleanser Sponge Cleaner från Beautyblender går att använda på både borste och svamp.

Annons

ANNONS Här hittar du rengöringen.

rengöring till beautyblender rengöra makeupsvamp
Klicka på bilden för att komma direkt till rengöringen från Beautyblender.
sminkborstar rengöring steg för steg
Så rengör du dina sminkborstar för att borstarna ska hålla längre!
Annons

Tvätta SMINKBORSTAR – SÅ GÖR DU steg för steg

Att rengöra borstarna är inte bara viktigt av hygieniska skäl, det ger också dina borstar en längre livslängd. Och rengör du borstarna med jämna mellanrum tar processen heller inte lika lång tid. Här är den ultimata guiden som ger dig ett fläckfritt resultat – och de vanligaste misstagen att undvika.

Steg 1. Blöt borsten och addera rengöringen

Se till att borststråna är ordentligt blöta, men låt aldrig borstarna ligga i vatten. Det gör att limmet kan släppa och har du borstar med trähandtag kan det bli skadat. Applicera borstrengöringen och jobba in den ordentligt i borsten. Ett vanligt misstag många gör är att använda för varmt vatten. Det gör att limmet på borstarna kan lossna.

Steg 2. Jobba i cirkulerande rörelser

När du jobbar in borstrengöringen är det bra att röra borsten i små cirkulerande rörelser, men tänk på att vara lätt på handen för att inte förstöra formen på stråna. Det finns också speciella, mönstrade plattor i silikon som gör rengöringsprocessen mer effektiv.

Annons

ANNONS Här kommer du till silikonskålen från MakeTheMake.

rengöring till sminkborstar silikon
Klicka på bilden för att komma till silikonskålen som är speciellt anpassad för rengöring av sminkborstar.

3. Skölj borstarna

När du ser att alla produktrester är borta från borstarna är det viktigt att du sköljer borsten ordentligt så att all rengöring är borta. Krama försiktigt ut det sista av vattnet.

4. Lätt sminkborstarna ner för att torka

Ett av det vanligaste misstagen många gör att ställa borstarna upp på tork efter att sminkborstarna blivit rengjorda. Om du ställer borstarna upp efter att du rengjort dem finns risken att limmet lossnar.

Annons

5. Förvara borstarna bra

Låt aldrig borstarna ligga löst i necessären bland andra produkter. Då är det väldigt lätt att borstarna tappar formen, fastnar i dragkedjan till necessären och blir slitna. Ha därför alltid en speciell necessär för dina sminkborstar!

Necessär för sminkborstar, H&M

ANNONS Klicka här för att komma till den smidiga och rymliga necessären med två fack.

bra necessär för sminkborstar
Klicka på bilden för att komma till den tvådelade necessären från H&M.

Går det att tvätta sminkborstar med tvål?

Det går att rengöra dina sminkborstar med tvål, men det är inte alltid det mest skonsamma alternativet. Diskmedel är också ett vanligt alternativ att rengöra sminkborstar med, men tänk på att även där kan stråna på dina borstar bli slitna och uttorkade.

Foto: Imaxtree

ELLEs beautyexpert testar 3 omtalade mascarorBrand logo
ELLEs beautyexpert testar 3 omtalade mascaror
Annons