Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

Nu släpps Eau de Space – parfym med doft av rymden

03 jul, 2020 
AvLovisa Svedlund
Har du alltid undrat hur det luktar i rymden? Nu kan du få veta! Det här är nya parfymen Eau de Space – en doft framtagen av NASA.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Naturlig hudvård – hetaste beautytrenden 2021Brand logo
Naturlig hudvård – hetaste beautytrenden 2021

 

Näst mest verkligt efter att vara i rymden på riktigt. Så beskrivs parfymen som ska hjälpa oss att lämna jorden en stund och sniffa oss ut i universum.

Doften togs till en början fram av en kemist hos NASA för att återskapa lukten av rymden. Syftet då var att förbereda astronauter på vad som väntade dem ute i universum.

Eau de space – parfym som luktar rymden

Fram till idag har labbdoften bara funnits tillgänglig för astronauterna som utbildar sig hos NASA men nu har teamet bakom ett crowdfounding-projekt bestämt sig för att göra den tillgänglig även för oss vanlisar på jorden. Med hjälp av en amerikansk demokratilag lyckades de begära ut doften från rymdprogrammet och producera den nu på parfym.

Parfymen Eau de Space i glasflaska med kartong.
Rymddoften har förpackats precis som en vanlig parfym.

Flaskan som passande nog fått namnet Eau de Space har designats precis som en vanlig parfym. Etiketten föreställer en astronaut och avslöjar även, enligt parfymvärldens tradition, att det handlar om första upplagan av doften – No 1.

Annons

Hur doftar rymden?

Från astronauter som faktiskt åkt ut i universum brukar några av de vanligaste beskrivningarna vara doften stekt kött, varm metall och svetslågor. Peggy Whitson på NASA:s internationella rymdstation beskriver den också som ”en bitter doft i kombination med rökighet och något bränt”.

Astronaut Flight Record Peggy Whitson
Astronauten Peggy Whitson beskriver rymdens doft som bitter och rökig.

Hon säger också att den påminner om lukten efter att någon avfyrat ett vapen.

Eau de Space – så doftar parfymen

Matt Richmond, en av skaparna bakom Eau de Space-parfymen, berättar att han ofta får kämpa när han ska beskriva hur flaskans innehåll doftar. Men en ”mix av krut, bränt kött, hallon och rom” ska ligga i närheten av vad den som bär parfymen kommer att dofta, berättar han för CNN. En riktigt fräsch sommararom med andra ord!

Rymden
Parfymen som doftar rymden bygger på NASA:s ursprungliga labbframtagning av rymdens egen doft.

Redan nu kan du reservera din egen flaska för cirka 35 dollar – drygt 300 kronor. För varje såld parfym donerar teamet bakom projektet också en flaska till ett lokalt amerikanskt utbildningsprogram inom de så kallade STEM-ämnena: vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik.

Källor: CNN, The Cut

Foto: TT, Eau de Space

LÄS MER:

Parfymnyheter med doft av te 2020

Rätt parfym för din personlighet – så matchar du

Parfymnyheterna med doft av nytvättat 2020

Annons