Artikeln innehåller reklamlänkar

Lady Gaga om sitt nya doftuniversum

Lady Gaga om sitt nya doftuniversum

En av vår tids starkaste röster. ELLE fick ett exklusivt samtal med ikonen om de Valentino-röda klänningarna, bejublade entréer på röda mattan och hennes nya väldoftande parfymuniversum.
20 oktober, 2020

Marilyn Monroe, Charlize Theron, Nicole Kidman, Julia Roberts – och numera även artisten, kameleonten och skådespelerskan Stefani Germanotta, aka Lady Gaga.

6 Artister som släppt sin egen parfym
Slå på ljud

Lady Gaga i signatur-rött från Valentino för nya doften Voce Viva.

Precis som sina kvinnliga skådespelarkollegor kan nu också den amerikansk-italienska supertalangen sätta sin stjärna i parfymens ”hall of fame”, som ansiktet utåt och inspirationen för en ny parfym. Från ett modehus som varit med henne i decennier – Valentino.

Lady Gaga Voce Viva.

Lady Gaga i klassiskt Valentino-rött.

Sedan Pierpaolo Piccioli klev in som chefsdesigner har bandet mellan superstjärnan och modehuset vuxit sig starkare, framför allt på röda mattan. De har onekligen bjudit på några fantastiska ”red carpet moments” på senare år, där Lady Gagas Valentino-kreationer blivit riktiga modesnackisar.

Och inspirationen går åt båda håll. För till nya doften Voce viva är det röstens kraft – Lady Gagas signum – som inspirerat Piccioli:

Pierpaolo Valentino

Chefsdesigner på Valentino, Pierpaolo Piccioli.

– Gaga är essensen av en diva, en kvinna som helt har gått sin egen väg på sitt eget, unika sätt, med en ständig pånyttfödelse av jaget. Hon visar att man alltid har förmågan att förnya sig och förbättras. Hon är alltid sig själv trogen. Hennes energi, hennes kraft att inspirera är fantastisk, säger Piccioli.

När Lady Gagas och Bradley Coopers succéfilm A star is born hade premiär på Venedigs filmfestival 2018 knockade hon inte bara kritikerna med sitt skådespeleri. Bilderna på henne iklädd en fantastisk rosa fjäderklänning signerad Valentino spreds snabbt över världen.

LAdy Gaga Valentino.

Den ikoniska fjäderklänningen från Valentino som Lady Gaga bar på 'A Star is Born' -premiären i Venedig.

Matt Baron/REX

Hur kändes det när du bar klänningen för första gången?

– Trots att pressen och fansen såg mig bära den rosa fjäder-Valentino-klänningen för första gången på filmfestivalen i Venedig är sanningen att jag bar klänningen första gången hemma hos min mamma i Kalifornien.

– Jag provade olika klänningar inför premiären av filmen tillsammans med mamma, samtidigt som vi lyssnade på Andrea Bocelli. I samma ögonblick som mina stylister Tom och Sandra satte på mig klänningen vände jag mig till mamma och vi började båda gråta.

– Med tårar rinnande nedför kinderna sa min mamma stolt: ”Detta är klänningen.” Jag kommer aldrig att glömma den stunden med henne. Jag tänkte på det på röda mattan. Detta är Valentinos magi.

LAdy Gaga Valentino Golden globe

Lady Gaga på den 76th Annual Golden Globe Awards i ytterligare syrenlila, ikonisk Valentino-klänningen.

David Fisher/REX

Känner du en speciell koppling till det italienska modehuset eftersom du själv har italienska rötter?

– Jag kommer från en italiensk-amerikansk invandrarfamilj och representerar det italienska modehuset med stor stolthet och djup tacksamhet.

Valentinos parfym Voce viva

Valentinos nya doft Voce Viva är inspirerad av styrkan i vår egen röst.

Och modehusets magi har nu alltså stöpts om till en ny parfym i Voce viva som hyllar styrkan i den egna rösten. Att vår röst är egen och intim – och, precis som en parfym, alltid lämnar spår efter sig.

Valentino Voce Viva

Voce Viva är en frisk fläkt med bergamott och "crystal moss".

Med den klassiska Valentino-röda färgen som röd tråd, med italiensk bergamott och citron i sin doftcocktail och Valentinos ”signaturnitar” på flakongen. Och Lady Gagas röst – bokstavligen likväl som spirituellt – som tydlig inspiration genom hela projektet.

Finns det någon särskild doft som påminner dig om ett speciellt ögonblick i ditt liv?

– Sås som kokar på spisen, köttbullar och fläskkorv i mitt italiensk-amerikanska hem där jag växte upp i New York. Det var en ritual, varje söndag klockan 14, efter att vi alla varit i kyrkan. Det var hela familjen vid bordet. Mitt lyckligaste minne. Samma doft. Varje söndag.

Lady Gaga bakom kulisserna under Voce viva-kampanjen.

Har du en skönhetsrutin och några hemliga tips att dela?

– Jag tror på holistisk skönhet. Om du tar hand om ditt sinne, din kropp, din själ, din hud och ditt hjärta närmar du dig skönhet på ett djupare plan. Jag tycker att det är väldigt viktigt att arbeta med sig själv från insidan för att känna sig stark och vacker.

– För mig är det också värdefullt att använda makeup och parfym för att förändra hur jag känner mig – när som helst. Så jag värnar även om kraften i visuell transformation för att påverka hur vi känner oss inuti.

Vilken ”röst” har inspirerat dig mest i ditt liv?

– Jag måste säga min mamma. Och min mormor och farmor. Och min syster. Jag måste faktiskt säga hela min familj. Arbeta hårt-andan, ”jag ska aldrig ge upp”-attityden, stilen och att alltid hålla huvudet högt, samtidigt som du gör allt detta. Det är min familjs röst. Det är jag.

Lady Gaga för Voce Viva.

När känner du dig vackrast?

– Precis efter att jag mediterat. Det påminner mig om att skönhet är ett tillstånd som inte kan definieras, eftersom det kommer från en känsla inifrån.

Voce viva har nyligen lanserats och finns att köpa här. (länk till Kicks)

Foto: Inez & Vinoodh/Valentino, TT

LÄS MER:

Allt om Carolina Gynnings beautyrutin

Titta in i Hermès nya hem i Stockholm