Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

ELLEs beautyredaktör svarar på 7 vanliga frågor om hårvård

06 apr, 2020 
Q&A hårvård
ELLEs beautyredaktör reder ut vilka produkter som räddar dina torra hårtoppar, hur du kan undvika flottig lugg i sommar, vilka inpackningar som ger fukt – och mycket mer. Här svarar hon på några vanliga frågor om hårvård!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vårens trendigaste frisyrer och klipp 2021Brand logo
Vårens trendigaste frisyrer och klipp 2021
Så här vill vi ha håret under 2021.

 

Hur håller du luggen fräsch på sommaren, vad gör man åt flottig hårbotten med torra toppar och vilka produkter rekommenderas för fukt? ELLEs läsare fick ställa sina hårfrågor till ELLEs beatuyredaktör Carin Hellman. Här svarar hon på frågorna och ger sina bästa tips!

ELLEs Carin Hellman
ELLEs beautyredaktör Carin Hellman.

1. Bästa tipset på produkt för torra toppar? (mitt hår tål mycket utan att bli fett)

– Absolut en leave in-crème! Det finns så otroligt många bra, fuktgivande treatments, tipsade nyligen om några av de bästa här. 

Annons
Rahuas leave in
Rahua har nyligen lanserat en ny, leave in, perfekt för torra toppar.

En leave in-crème är en perfekt basprodukt för hårgarderoben – jag brukar använda en mindre mängd varje gång efter tvätt. En leave in-produkt ger generellt mer fukt och näring till håret än en hårolja (beror så klart på vilken typ av hårolja, men många av dem innehåller silikon som inte har några näringsgivande egenskaper, bara kosmetiskt utslätande).

Leave in-produkterna lånar numera också mycket från hudvården – BB-creams och primers för håret som indikerar vad produkten faktiskt är – den perfekta basen!

Annons

Men absolut bäst är så klart att klippa håret med jämna mellanrum, då slipper man det där värsta torra och fnasiga. Det kan ju dock vara lättare sagt än gjort i dessa dagar av social distans.

2. Tips på bra hårinpackningar när hårbotten och hår behöver fukt?

– Åh, inpackningar! Jag skulle kunna skriva en uppsats om dem och hur viktiga de är för håret. Mina egna topp 3-favoriter som jag ständigt pendlar i mellan är dessa:

Det blir inte lenare och mer väldoftande än Noirs Epic treat-inpackning. A little goes a long way med denna favorit! Finns att köpa här. 

Annons

Kristin Ess och hennes Reconstructive mask som säljs på Sephora är magisk! Ljuvlig doft, lätt formula som inte tynger ner, men ändå ger lätt och luftig fuktboost. Finns att köpa här. (reklamlänk)

Kanske inte en traditionell inpackning, men Sachajuans Over night hair repair än dock en över natten-inpackning som ger så magiskt mjukt hår över natten (plus ljuvlig doft.). Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Annons

3. Några tips för en torr hårbotten?

– Ja, vi är många som vittnar om känsligare och torrare hårbotten. Det är mycket som spelar in – allt från frekvent torrschampoanvändning (som kan irritera hårbotten), frekvent tvättande. Det kan vara bra att dra ner på tvättandet under en tid för att låta hårbotten vila lite, eller byta ut ditt schampo till ett mildare, sulfatfritt schampo (här finns tips på flera favoriter). Sulfater är toppen på många sätt, men kan också ha en milt, uttorkande effekt på en hårbotten som redan är torr och känslig.

Att ge huden i hårbotten lite TLC mellan varven är inte heller helt fel – det finns många bra fuktgivande produkter som ger lite lindring åt torr hårbotten.

Oribes Serene Scalp-serie är en favorit, specifikt Soothing leave-on treatment som man punktplacerar i hårbotten. Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Annons

Och en riktigt bra budgetserie är Acos Dry scalp-serie som bland annat finns som schampo och balsam. Finns att köpa här.  (reklamlänk)

4. Hur kan man sköta en lugg på sommaren utan att den alltid blir flottig av värmen?

– Jag har haft lugg av och till i många år och känner absolut igen dilemmat! Mitt bästa trick brukar vara att plattånga luggen varje morgon (blir ju lite torrare av värmen) och spraya lite torrschampo eller texturspray i luggen. Brukar ändå hålla rätt bra över dagen.

Annons

5. Har obeskrivligt fett hår efter ett hormonellt kaos – vad ska jag göra?

– Åh, vet precis hur det är. Har nog provat allt och det mesta och det är ett knepigt ”tillstånd”. Dessvärre förvärras gärna detta av det faktum att man tvättar håret ofta och även med schampon med sulfater i.

Egentligen inget ont om sulfater – det är en ingrediens som har fantastisk förmåga att rengöra håret och få det att kännas ”squeaky clean”, men det kan även ha effekten att hårbotten kompenserar/överproducerar talg/fett då det också torkar ut hårbotten. Så testa byta ut ditt schampo till en sulfatfri variant.

Jag gjorde nyligen en artikel på bra sulfatfria schampon som finns att läsa här. 

Redkens populära All soft-serie finns som sulfat- och silikonfri variant. Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Annons

6. Är det egentligen någon vits med att inte tvätta håret på ett tag? Och hur långt är ”ett tag”?

– Jag har skrivit en artikel på ämnet nyligen, den kan du läsa här.

För det finns absoluta fördelar med att låta det går en tid mellan tvättar ibland – den naturliga talget/hårfettet får ge håret näring, irritationer minskar och miljön påfrestas inte i samma utsträckning.

7. Behöver tips för när håret snabbt blir fettigt vid hårbotten, men torrt i längderna.

–  Jag tampas med samma problematik och jag vet hur det är… Ett klurigt, paradoxalt dilemma och det gäller att träffa rätt med produkter. Men idag finns det en rad bra produkter som kan läggas som en ”mask” i hårbotten och absorbera och djuprengöra hårbotten. Jag har två favoriter jag varvar numera, Continus Warmin clay masque och Sisley Pre-shampoo purifying mask – båda är lerbaserade, det vill säga absorberar överflödigt talg/fett och får det att gå liiite längre mellan tvättarna.

Annons

Continus inpackning Warming clay masque är som en lermask, som blir varm och absorberar överflödigt talg. Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Sisley Pre-shampoo purifying mask är också lerbaserad och appliceras 10 minuter innan tvätt i torrt hår/hårbotten Finns att köpa här.  (reklamlänk)

LÄS MER:

Är sulfatfritt schampo bättre för håret? Allt om grön hårvård

5 anledningar till att ditt hår mår bra av att inte tvättas

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons