Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Därför ska du alltid sova med flätat hår

27 okt, 2021 
AvSara Ericsson
Kvinna med flätat hår och röda läppar.
Vi är många som kan relatera till att vakna upp med ruffsigt och slitet hår på morgonen. För att undvika det ska du sova med fläta – här förklarar frisören varför.
Annons
TV: Därför ska du alltid sova med flätat hårBrand logo
TV: Därför ska du alltid sova med flätat hår

Hårmyterna avlöser ständigt varandra, länge har det sagts att det är skadligt att sova med håret uppsatt. Men det är faktiskt helt tvärt om!

När vi sover rör vi oss och mellan kudden och håret skapas friktion, vilket bidrar till att tovor och knutar bildas. Det sliter på håret och topparna skadas när vi ivrigt försöker att borsta ut det på morgonen.

Därför ska du sova med fläta

Det som är bra med att sova i fläta är att du har håret på ett och samma ställe. På så sätt försluts håret och det minimerar slitage.

– Fläta håret innan du lägger dig och tillsätt gärna fukt i håret innan du flätar det. En balsamspray är bra att addera för att håret ska återfuktas under natten. Under vintertid är det särskilt viktigt för att motverka att topparna torkas ut, säger frisör Sara Pettersson på salong Novo.

Kvinna som får sitt hår flätat.

Den här tofsen ska du använda

Sara rekommenderar att använda en hårsnodd av tyg.

– En mjuk tofs är mer skonsam för topparna, använd inte en tofs med metallplatta och var noga med att inte fästa den för hårt.

Annons

Variera håruppsättningen

Alla gillar inte att vaka upp med krusigt hår, vilket formas av flätorna. Sara lyfter alternativet att sätta upp håret i en lösare knut. Det skyddar också håret mot friktion på kudden.

– Det är alltid bra att variera mellan fläta och knut. Man ska inte sätta upp håret på ett och samma ställe under längre perioder. Det kan skapa brytningar på håret. Variera var du placerar flätan eller knuten för en mer skonsam uppsättning.

Lockat håret? Så bevarar du svallet över natten

Har du lockat håret och vill bevara dessa över natten kan du enkelt kapsla in håret i en sidenscarf. På så sätt skyddas håret och siden bidrar till mindre fiktion.

– Att alltid sova på ett örngott av siden är också att rekommendera, säger Sara.

Så stylar du håret skonsamt när du sover

Det är enklare än du tror att vakna upp med naturliga och fina lockar på morgonen. Dessutom slits inte håret eftersom allt du behöver använda är en scarf. Den heta TikTok-trenden har verkligen tagit hårvärlden med storm och än är det inte för sent att haka på!

Foto: Imaxtree

Se också: Vinterns stora hårtrender – frisörerna listarBrand logo
Se också: Vinterns stora hårtrender – frisörerna listar

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons