Buccal fat removal – det här innebär det omtalade ingreppet från Hollywood

21 dec, 2022 
AvRedaktionen ELLE
buccal fat removal trend plastik chrissy teigen
Har du också fått upp det omtalade Buccal fat removal-ingreppet i ditt flöde på sociala medier? Du är inte ensam! Vi reder ut vad ingreppet, som bland annat Chrissy Teigen pratat öppet om, egentligen innebär.
Annons

Har du fastnat i beautyalgoritmen i ditt sociala medie-flöde har du med stor sannorlikhet inte missat det omtalade ingreppet buccal fat removal (uttalas buckle, som belt buckle), som de senaste månaderna har blivit en ordentlig snackis på både TikTok och Twitter.

ELLE pop #14 Det nya trendingreppet och hur de ombytliga skönhetsidealen påverkas oss
ELLE pop #14 Det nya trendingreppet och hur de ombytliga skönhetsidealen påverkas oss

Hur det hela startade? Egentligen har ingreppet varit på tapeten det senaste året. Men spekulationerna drog återigen igång efter en post som Lea Michele publicerade på Instagram tidigare i december 2022. Genast gick hela TikTok och Twitter igång och på bara några veckor har hashtagen #buccalfatremoval över 140 miljoner visningar på TikTok.

Annons

Kändisar som testat Buccal fat removal

En som tidigare pratat öppet om att hon testat ingreppet är Chrissy Teigen som i september 2021 visade upp resultatet på sin Instagram. Men det spekuleras också om att bland annat Zoë Kravitz, Bella Hadid och Miley Cyrus hoppat på trenden.

Vad innebär buccal fat removal?

Precis som de flesta andra plastikoperationer är ingreppet är allt annat än behagligt. En buccal fat removal, som är ett ingrepp som tar knappa en timme att utföra, innebär att man gå in genom munnen och skär bort fett från kinderna (mellan kindbenen och käklinjen) för att få ett smalare ansikte och mer markerade kindben.

Vad som fått folk (inte minst sagt dermatologer och plastikkirurger) att reagera är bland annat det faktum att ingreppet kan glorifiera "heroin chic"-trenden. Men också hur ingreppet kommer att påverka huden med tiden. Genom att ta bort fettet i kinderna, gör det också att huden upplevs åldras snabbare (eftersom den bland annat tappar spänst, volym och elasticitet), och många dermatologer menar då att man glömmer hur huden kommer att se ut med åren.

Foto: TT

Annons
Innehåller annonslänkar