bränt dig i solen? huskurer och krämer som hjälper

Huskurer som hjälper solbränd hud

Sommaren är här och vi är många som är ivriga att njuta av solen efter en mörk vinter. Ibland blir vi kanske för ivriga och råkar bränna oss i solen. Vi listar huskurerna som kommer rädda din sommar.
28 juni, 2021
1:17

Efter reklamen: 5 tips - så håller dina badkläder längre

(1:17)

Äntligen tittar solen fram och efter en dag på stranden, kan man lätt ha råkat bränna sig i solen. Vissa har känsligare hud och bränner sig lättare.

Huden blir ofta röd, varm och svider när du har bränt dig och det kan även bildas blåsor.

Du kan även få soleksem om du har varit för länge i solen. Då får du små röda prickar, knottror eller blåsor som kliar mycket.

Tänk på hur viktigt det är med SPF. Läs mer om ELLEs stora guide med solskydd som har fått bäst i test här!

Huskurer för solbrända axlar, armar och ben

Har du bränt dig är det viktigt att du pausar solandet i några dagar för att låta huden läka. Om huden svider kan det hjälpa att smörja med kylbalsam eller fuktgivande hudlotion. Krämer som innehåller aloe vera har en läkande effekt och kan lindra solbränd hud. Har du fått soleksem kan receptfri hydrokortison-kräm hjälpa.

Många menar även på att äppelcidervinäger kan hjälpa. Denna har nämligen antiinflammatoriska egenskaper och hjälper även till att balansera PH-värdet på den solskadade huden. Blanda äppelcidervinäger med vatten och badda på.

En gammal huskur vid solbränd hud är potatis. Lägg på ett potatisskal med den fuktiga sidan inåt på den solbrända huden.

Naturell yoghurt innehåller probiotika som lugnar och svalkar huden. Testa att smörja in det solbrända området och låt verka en stund för att sedan skölja bort. En annat tips som kan vara värt att testa är honung. Du lägger på ett lager honung på den solbrända huden.

Huskurer för solbrända läppar

Det är lätt att glömma bort att smörja in läpparna med SPF. Är olyckan framme och du har råkat bränna dig finns det ett antal huskurer att ta till. Det är viktigt att du smörjer in läpparna ofta så att de håller sig återfuktade. Att använda en salva eller cerat som innehåller aloe vera är bra då detta har en läkande effekt. En del tycker även att olivolja hjälper mot solbrända läppar, värt att testa.

Huskurer för solbränd hårbotten

Att bränna sig i hårbotten är ett vanligt problem då man även här lätt glömmer bort att skydda sig. Det brukar hjälpa att då smörja in sig med after sun för att få en kylande effekt. Du kan även testa att kyla ned med ispåse eller liknande. Glöm inte bort att skydda hårbotten från solen med en keps eller hatt.

Foto:TT

Missa inte

10 saker du (kanske?) gör på stranden som andra stör sig på

Var inte en av de här människorna...

Bästa solskydd för ansikte, kropp & läppar – bäst i test 2021

Spf-produkterna som är ett måste i sommarens strandväska!

Checklista: Det här ska du tänka på när du köper sommarhus

Spana in innan du slår till!