Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Årets bästa eyeliner för nybörjare och proffs

Bäst i test Eyeliner

Snygg vinge eller mer diskret linje... Med en eyeliner tar du din ögonmakeup steget längre. ELLE listar 2021s bästa eyeliners som snyggt (och enkelt) sätter färg på fransraden. Pssst... Det finns några riktiga budgetkap med på listan!
20 maj, 2021
1:04

Efter reklamen: Årets hår- och skönhetstrender på Oscarsgalan 2021

(1:04)

Snygg svärta, elegant inramning och riktigt kattiga ögon – en eyeliner har mycket att erbjuda och har varit ett måste i necessären i årtionden! Precis som med mycket annat inom skönhet har vi sett trender komma. På 60-talet var en dubbel-liner på både fransraden och i ögongloben à la Twiggy ett måste, medan 80-talet bjöd på eyeliners i regnbågens alla färger. I dag är den mer avskalade och tunna eyelinern trendigare än någonsin, men samtidigt ser vi hur färg och grafiska mönster tar mer plats. Oavsett vad visningarna säger, vet vi är att en eyeliner aldrig går ur tiden!

Att få till den sylvassa linjen på plats kan vara pilligt... Vi har samlat knepen du ska tänka på när du applicerar eyeliner, misstagen att undvika – och såklart listat favoriterna som aldrig sviker!

Modell med eyeliner

Modellerns på Chloés SS21-visning i Paris syntes med snyggt inramade ögon.

Shutterstock

Hur applicerar man eyeliner?

Steg ett är att hitta den liner du trivs bäst med. Föredrar du flytande, dip eller kajal? Hur van du är att applicera eyeliner spelar såklart också roll. När du applicerar liquid eyeliner är det bra att kolla rakt in i spegeln och jobba i små steg (nej, du behöver inte dra hela linjen i ett svep).

Vill du göra en vinge är det bra att börja med själva vingen. Tänk att eyeliner-linjen ska vara en förlängning på din nedre fransrad och dras då rakt upp till önskad längd på vingen. Dra sedan eyelinern mot övre fransraden och gör sedan en linje längst fransraden.

Vill du ha en enkel linje på fransraden, utan vinge, är det toppen att börja längst in i ögonvrån och dra lätt med handen mot yttre ögonvrån.

Modell med stor eyeliner

En elegant vinge passar till både vardag och fest.

Shutterstock

Vad är skillnad på eyeliner och kajal?

En eyeliner och kajal skiljer sig både i resultat och i konsistens. En liquid eyeliner ser ofta ut som en tuschpenna och ger också resultat som en, medan en kajal ger ett mjukare resultat och går också att sudda för en sotig effekt.

5 misstag att undvika när du applicerar eyeliner

1. Dra inte i ögonlocket! Visst är det svårt att få eyeliner att glida över fina linjer och skrynkliga ögonlock... Men viktigt är att inte dra i ögonlocket för kung och fosterland! När du sedan släpper ögonlocket blir resultatet ojämnt. Kom ihåg att en lätt hand är A och O när det kommer till att lägga eyeliner.

2. Glöm inte primer! En ögonprimer är super av många anledningar. Dels gör det att eyelinern glider enklare över ögonlocket och dels sitter eyelinern bättre under dagen!

3. Blunda inte när du applicerar eyeliner! Det gör att resultatet blir ojämnt och ja, appliceringen blir svårare! Kolla istället rakt fram, in i spegeln när du applicerar.

4. Bli inte för ivrig! En eyeliner eller kajal behöver inte appliceras i ett svep. Ta det steg för steg.

5. Sudda inte bort för snabbt! Alla gör vi misstag – nybörjare som proffs. Men en bra ide är att vänta med att sudda ut misstagen när eyelinern har torkat. Annars riskerar du att smeta ut det som ska vara kvar på fransraden. Ett toppentips är att dutta en bomullstops i micellärvatten och sedan försiktigt dutta bort spillet. Gå sedan in med en smal borste och concealer och dölj skavankerna.

Modell backstage

Backstage på Tom Fords visning.

Jordan Strauss

ELLEs Bäst i test eyeliner 2021 hittar du här:

Bästa eyeliner i budgetkategorin, Epic ink eyeliner – Nyx

Ett riktigt budgetkap som levererar precis som dyrgriparna i samma kategori – och precis som namnet Epic ink eyeliner, är produkten episk! Den kompakta och tunna spetsen på tuschpennan glider över ögonlocket utan problem, samtidigt som den lämnar spår i form av snygg svärta och en stormsäker linje. För varken regn, tårar eller jobbig pollenallergi kan få eyelinern att röra sig en millimeter.

NYX Epic ink eyeliner finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

Bästa eyeliner med pensel, Couture eyeliner – YSL

Couture eyeliner har en supertunn penseln som fångar upp perfekt mängd produkt och gör det möjligt att skapa smal linje och perfekt vinge – oavsett om du är superproffs eller glad amatör. Färgen, som får en glossig finish, torkar snabbt och sitter hela dagen.

Couture eyeliner från YSL finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

Bästa eyeliner med veganskt innehåll, Colorful eyeliner – Isadora

En plånboksvänlig klassiker som aldrig sviker. Colorful eyeliner från Isadora har några år på nacken, men förtjänar en plats i necessären. Penseln är smal och otroligt lättarbetad och glider enkelt längst fransraden. Den veganska eyelinern sitter från morgon till kväll och kommer i flera utföranden och färger. Matt, blank, vattenfast... Vilken föredrar du?

Colorful eyeliner från Isadora finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

Bästa kajal, Stylo contour des yeux – Gucci

Modehuset Gucci levererar inte bara förstklassigt mode och ljuvliga dofter, utan också skönhetsprodukter som får hjärtat att slå en volt. Stylo contour des yeux är en mjuk och krämig kajal vars penna försiktigt smeker ögonlocket, ger snygg och hållbar färg med ett mjukt och naturligt intryck. Med det sagt kan den också skapa en vinge som får ögonen att flyga! Kajalen vrids upp, vilket gör att du inte behöver oroa dig för att spetsen ska går av, eller att tappa bort pennvässaren.

Stylo contour des yeux från Gucci finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

Bästa eyeliner för nybörjare, Diorshow on stage liner – Dior

Är du nybörjare och skakig på tassen är Diorshow on stage liner en stabil kompis som snällt håller dig i handen! Pennan ligger skönt i handen, har en tunn filtspets som enkelt tar sig över minsta gupp och lämnar en elegant färg – utan någon som helt ansträngning. Eyelinern må kosta en slant, men tiden du sparar på att sudda ut ojämnheter är markant. För kom ihåg – tid är också pengar!

Diorshow on stage liner från Dior finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

Bästa eyeliner med vattenfast innehåll, Flyliner longwear liquid eyeliner – Fenty beauty by Rihanna.

Den vattenfasta eyelinern klarar både vind, vatten, tårar och svett – utan att suddas bort. Filtspetsen är något längre, vilket gör det enklare att få flyt vid applicering och färgen, som på ögonlocket blir semimatt, torkar snabbt! Flyliner longwear liquid eyeliner har en ultratunn spets som gör det möjligt att komma åt längst in i ögonvrån utan att riskera kladd.

Flyliner longwear liquid eyeliner från Fenty beauty by Rihanna finns att köpa här. (reklamlänk från Apprl)

Bästa eyeliner med brun färg, Satin coal eyeliner – Sweed

En eyeliner behöver såklart inte vara kolsvart! Vill du åt ett mer naturligt resultat, men samtidigt skapa en snygg inramning till ögonen är Satin coal eyeliner i nyansen Dusty brown, ett måste. Den mjuka och följsamma kajalen lägger som en dröm längst fransraden och är superfin att sudda ut med en liten och kompakt borste, för en sotat look.

Satin coal eyeliner från Sweed finns att köpa här. (reklamlänk från Awin.com)

Bästa eyeliner i gel-form, Pro longwear fluidline – MAC

Pro longwear fluidline är en gel-eyeliner i dipformat som ger dig full kontroll när du applicerar på fransraden. Borsten (som köps separat) doppas i burken och dras sedan fantastiskt enkelt över ögonlocket. Också perfekt att använda om du lätt vill komma åt mellan fransarna. Eyelinern är otroligt dryg och en burk håller i evigheter – utan att torka i burken! Resultatet på ögonlocket blir mjukare än med en traditionell eyeliner med tusch och går också att använda till hela locket om du vill göra en snygg sotning.

Mac Pro longwear fluidline finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

Årets bästa primers för ett perfekt underlag

Brun utan sol för ansikte & kropp – årets bästa produkter & tips för perfekt resultat

Årets bästa ögonkräm mot mörka ringar och puffighet