Aysha Jones listar sina bästa beautytips

Aysha Jones listar sina bästa beautytips

Amun-Re Runninghorse
Hon är entreprenören, stylisten och aktivisten som grundade Black lives matter Sweden. Nu är Aysha Jones även ägare till makeupvarumärket Färg – och hon vill skapa förändring.
24 augusti, 2022
ELLE Beauty: Min rutin – med Michelle Jeng
3:56

Efter reklamen: ELLE Beauty: Min rutin – med Michelle Jeng

(3:56)

Slå på ljud

Jag vet inte hur mycket jag gav mig in i beautybranschen, eller hur mycket beautybranschen tvingade in mig. Var man som jag, en svart kvinna uppväxt långt innan Fenty Beauty utmanade branschstandarden, så var smink inte särskilt roligt att använda. Det var svårt att hitta rätt färger och oftast hade jag färger som var alldeles för ljusa för mig. Men nu har jag chans att påverka med makeupmärket Färg, som alltid erbjudit just färg för alla – långt innan det blev ”trendigt”.

Beautytips 1: Inkludering

Mycket har hänt senaste åren och det är absolut roligare att använda smink nuförtiden. Men det är fortfarande en lång väg att gå. Det behöver finnas en förståelse för svart hud och vad som framhäver den. Det räcker inte med att ta fram färger anpassade för vit hud och sedan tro att det räcker att använda svarta modeller i marknadsföringen. Det är inte representation. Även produkter och tekniker som framhäver vackra, breda näsor med runda former behöver marknadsföras.

<i>Mineral liquid powder foundation</i>, 299 kr, Färg.

”Jag vill att Färg ska framhäva din naturliga skönhet, inte få dig att vilja förändras till att matcha makeuptrender i sociala medier.” Mineral liquid powder foundation, 299 kr, Färg.

Läppglans i <i>Latin queen</i>, 99 kr, Färg.

”Jag är besatt av läppglans och mitt favoritglans går i knalligt rött.” Läppglans i Latin queen, 99 kr, Färg.

Allt om "Kate Moss contour" – superknepet alla pratar om

Beautytips 2: Mat som beauty

Jag kommer från en kultur där man äter för hälsa, så jag tror väldigt mycket på hälsa kopplat till beauty – som ett led i att äta bra råvaror. Exempelvis hibiskus är något jag är uppväxt på, som en naturlig del av kosten. Likaså spenat och okra. Jag äter även regelbundet magnesium och D-vitamin som tillskott.

<i>Hydra lagoon overnight mask, </i>729 kr, M Picaut.

”Min go-to för allt är kokosolja: i hår, på kroppen, på ansiktet och i maten! Och denna nattmask, det är en sån riktig lyxprodukt som jag unnar mig.” Hydra lagoon overnight mask, 729 kr, M Picaut.

Beautytips 3: Vikten av rengöring

Jag har sån dubbelmoral här för samtidigt som jag ibland sover i mitt smink, är jag noga med att rengöra ansiktet. För är det något jag är supernördig med är det rengöring och återfuktning.

<i>Ready set refresh setting spray, </i>249 kr, Idun minerals.

”Jag älskar Idun Minerals för att de också har en bredd i sitt utbud även om de inte har skyltat med det så mycket som de borde.” Ready set refresh setting spray, 249 kr, Idun minerals.

<i>Black opium</i>, 625 kr/30 ml edp, YSL.

”Jag har länge gillat Carolina Herreras Good girl, men fick nyligen Black opium och den blev direkt en ny favorit.” Black opium, 625 kr/30 ml edp, YSL.

Aktivisten och makeupkreatören Aysha Jones: "Jag vill skapa förändring"

Foto: Amun-Re Runninghorse