Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Intervju: Acne Studio släpper parfym med Frédéric Malle

17 apr, 2024 
Intervju jonny johansson frederic malle parfym acnexmalle
Vad händer när två branschjättar slår sina kloka huvuden ihop? Det skapas en väldoftande ­vänskap! ELLE möter Acne Studios-grundaren ­Jonny ­Johansson och parfymikonen Frédéric Malle, som visar att mode och doft är den perfekta kombinationen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Beauty: Allt du vill veta om nytvättade dofterBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om nytvättade dofter

Ett handskrivet brev från Frédéric Malle blev början på något nytt. Vad ingen visste var att brevet inte bara skulle leda till ett efterlängtat doftsamarbete, utan även en ovärderlig vänskap med många överraskningar.

– I brevet beskrev han hur han såg på vårt företag och vad han gör. Och i många, många år har jag använt en enda parfym; Dans tes bras, som Frédéric har skapat. Jag har stor respekt för honom och har följt honom länge. Så när jag fick det där brevet och introduktionen som var så personlig, kände jag bara ”wow”, säger Jonny Johansson, grundare och creative director på Acne Studios.

Annons

Acne Studios släpper sin första parfym

Acne Studios grundades 1996 och har satt Sverige på kartan. Modehuset har tidigare samarbetat med märken som Mulberry och Fjällräven, men också stjärnor som Kylie Jenner och Cindy Crawford. Nu är det dags att ta steget in i parfymens värld, något som legat bubblande länge.

acne malle parfym intervju
Acne Studios-grundaren ­Jonny ­Johansson och parfymikonen Frédéric Malle.

– Redan för tio år sedan pratade jag med min vän Ben Gorham, för att jag tycker att det han har gjort med Byredo är så coolt. Och jag har läst mycket om parfym historiskt. Det finns väldigt mycket design inom den världen och ett koncepttänkande som verkligen intresserar mig. Så det var självklart att jag tog kontakt med Malle. Det är inte ofta man får ett handskrivet brev, säger Jonny.

Annons

Hur kändes det när du läste brevet?

– Det ländes lyxigt och seriöst. Någon som verkligen vill. Han personifierar elegant.

Jonny beskriver att det finns fler likheter mellan doft och mode än många kan tro och att han själv har ett stort intresse för parfymernas universum.

– För mig handlar mode om self expression. Ett självuttryck. Och parfymen är en del av det. Det blir som en förlängd look på något sätt. Doften är ett sinne som man måste stimulera.

acne par frederic malle
Acne Studios par Frederic Malle.

Trots att Jonny varit trogen sin signaturdoft Dans tes bras från Frédéric Malle länge, är han en parfymsamlare av rang. Men parfymerna står oftast orörda på hyllan.

Annons

– Jag har köpt otroligt mycket parfym genom tiderna för att jag tycker att det är roligt. Jag har kanske 200 parfymer hemma för att de är intressanta av olika anledningar, men jag använder dem inte. Dans tes bras kan man inte riktigt sätta fingret på om den är klassisk eller avantgarde, det är det jag älskar med vad Frédéric gör.

Jag har kanske 200 parfymer hemma.

Jonny Johansson, grundare Acne Studios

Jonny beskriver Frédéric som elegant, traditionell och chic och säger att han är ”väldigt fransk med alla de gamla referenserna”. När doftsamarbetet mellan de två började var det viktigt för Jonny att ha en fot i det klassiska, men att samtidigt använda Acne Studios referenser. Rätt lätt, transparent och gärna med någon form av pastell, säger han själv. Sköljmedel blev oväntat nog en viktig inspiration när doften skulle skapas.

– För mig kan parfymen påminna om sköljmedel. Det är något jag tycker relaterar ganska mycket till kläder och jeans och som jag gillar har en lite ungdomlig klang. Det kanske är det som är kontrasten till det där väldigt klassiska.

Annons

Frédéric Malle föddes in i parfymens värld. Hans morfar, Serge Heftler-Louiche, skapade år 1947 Parfums Christian Dior som Malles mamma sedan kom att bli art director för. År 2000 startade Frédéric Malle sitt parfymhus Editions de Parfums Frédéric Malle som snabbt blev en framgångssaga. Men under dessa 24 år har han inte gjort så många doftsamarbeten. Att det skulle bli just Acne Studios var däremot en självklarhet.

– Jonny är verkligen rotad och har en äkta kärlek till design och Acne Studios var det märket jag hade sagt till mig själv länge att jag ville jobba med. Men det kom alltid andra saker i vägen.

Acne Studios samarbete med Frédéric Malle

Ett besök i Acne Studios butik på Norrmalmstorg i Stockholm gjorde att Frédéric till slut tog tag i saken.

– Jag var i Sverige med min fru och mina döttrar och vi gick till Acne Studios-butiken. När jag satt där på en stol tänkte jag att jag måste ta tag i min idé. När vi var klara gick jag helt enkelt ut från affären och skrev brevet, säger Frédéric Malle.

Annons

Frédéric beskriver hur det direkt sa klick när de två sedan träffades. Kanske går det att beskriva som bromance vid första ögonkastet. Förutom att båda länge hade följt varandras arbete, att Frédérics döttrar älskade Acne Studios och att Jonnys signaturdoft var en av Frédérics kreationer, visade det sig att det fanns fler överraskningar och gemensamma nämnare.

acne parfym doft lansering nyhet

– Vi har båda kopplingar till samma lilla by i Biarritz i Frankrike. Hans hus ligger inte ens en mil ifrån mitt, säger Malle.

Båda delar även ett intresse för konst och böcker och när Frédéric besökte Jonnys bibliotek på Acne Studios-kontoret insåg han också att båda samlar på böcker om italienske designern Massimo Vignelli. Frågan om hur Frédéric skulle beskriva Jonny möts först av några sekunders tystnad. Sedan kommer svaret.

Annons

– Som en ”sensitive rock”.

Intelligent, kreativ, jordnära, driven, extraordinär och snäll är några av orden som följer.

– Jag känner att jag har hittat en vän för livet. Vi kommer så bra överens och vi är i en tid i livet då det inte är helt självklart att utveckla nya, starka vänskapsrelationer. Så jag känner mig verkligen blessed. Jag hade inte förväntat mig det när vi påbörjade allt.

Frédéric beskriver arbetet med Jonny som enkelt och fantastiskt. Han berättar hur Jonny hade samlat en bunt med inspiration och det bästa från Sverige där Ingmar Bergmans Persona såklart fanns med. Allt detta kunde sedan översättas till känslor i en parfym.

– Jag har fått glädjen att jobba med en parfymör som heter Suzy Le Helley och varje gång vi presenterade något för Jonny gillade han det. Jag kände mig verkligen säker genom hela arbetet. Jonny hade såklart saker han ville ändra, men det jag blev mest förvånad över är hur spot on han är med parfym. För någon som inte pratar parfymspråket så sa han alltid de rätta sakerna.

Annons

Ett slags rå krispighet med aldehyder, en hint av blommor som ros och viol, tillsammans med vanilj, sandelträ och vit mysk – parfymen visar hur Frédéric Malles klassiska doftskatter går hand i hand med Jonny Johanssons moderna modekreationer.

Jonny johansson acne och frederic malle

På vilket sätt kan vi se Frédéric Malle i parfymen?

– Jag är egentligen bara en länk mellan två personer. Jag gav vår idé till Suzy och hon gick verkligen in för det. Men när jag skapar en ny doft har jag alltid en checklista, säger Malle.

Han förklarar att den perfekta parfymen ska ha en väldigt specifik doft, vara så pass unik att du kan känna igen den. Den måste vara ny, hålla länge och gifta sig ihop med huden. Så att parfymen blir en del av dig när du bär den.

För Jonny och Frédéric fortsätter arbetet tillsammans. Malle är i dag en del av styrelsen på Acne Studios, men om han lyckas inspirera Jonny att fortsätta in i beautyvärlden återstår att se.

Kommer vi att få se beauty från Acne Studios framöver?

– Det tänker man ju direkt att man vill göra. Det finns massor av idéer som jag har gått och släpat på i många år. Men jag tror att vi testar det här och ­känner på det, så tar vi det svåraste först, avslutar Jonny.

Foto: Acne Studios/Frédéric Malle

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons