Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Dofternas berusning – allt du vill veta om aldehyder i parfym

09 apr, 2024 
AvRedaktionen ELLE
aldehyder parfym trend doft vår
Aldehyder i parfym har burit doftvärlden i över ett sekel. I vår öppnas nya dörrar till den hypnotiska ­doftgenren. ELLEs Carin Hellman åkte till Paris för en djupdykning i parfymens berusning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Beauty: Allt du vill veta om nytvättade dofterBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om nytvättade dofter

Visst känner ni den nu – vårens första berusning? Nej, jag tänker inte på ett krispigt glas bubbel på uteserveringen, utan vårens och naturens doftrus.

Det här är min bästa tid, inte bara visuellt, det är också det allra vackraste uppvaknandet för våra sinnen och doftminnet. Nu landar alla vårens doftnyanser. Och den första parfymen jag tänker på är Le Labos Baie 19. Den ska ge bäraren förnimmelsen av stunden precis efter att kraftigt regn fallit på torr mark, ögonblicket då luften blir ren och klar.

Exakt det ögonblicket är vårens allra första doft för mig. Den rena krispighet som följer efter vårens första regn. Nu väntar en grön, bubblande pånyttfödelse i naturen för allt som varit saknat så länge.

Annons

Just de rena, gröna och friska doftnoterna är en älskad parfymgenre här i Norden. Nära besläktade med ett slags rå krispighet – noter som känns lika höga och fräscha, som nära det jordigt örtiga. Och samtidigt ger känslan av nytvättad mjuk bomull.

aldehyder i parfym chanel no 5
Chanel N°5 var den allra första parfymen som inkluderade aldehyder.

Aldehyder i parfym

I parfymvärlden är en bidragande faktor till den doftupplevelsen aldehyder. En kemisk framställning och oxidering av alkohol som kan manipuleras till att uppfattas som allt från grön och frisk citrus till ren, hyvlad tvål. Det är en syntetisk ingrediens som började redan med Chanel N°5 för lite mer än 100 (!) år sedan. Femman var nämligen den allra första parfymen som inkluderade aldehyder – banbrytande för sin tid då den dominerande trenden var blommiga noter och naturliga ingredienser. Man kan enkelt beskriva det som att aldehyder tar fram en klar klang i andra doftnoter och ingredienser, och ger en friskare upplevelse och intensitet.

aldehyder parfym doft

Det är nu på något vis aldehyderna som förflyttat mig till Paris. Jag sitter en vårvarm dag i en vacker lounge med sammetslena soffor och blickar ut över Eiffeltornet. Framför mig sitter Francis Kurkdjian och det är inte utan viss puls jag fingrar på anteckningsblocket. Fransmannen är min absoluta favoritparfymör – djärv och helt unik i sitt skapande. Förutom att han i decennier skapat parfym för otaliga prestigevarumärken, började han sin bana som mycket ung näsa och skapade ikoniska Jean-Paul Gauliters Le male redan som 26-åring 1995.

Annons

Chanel N°5 var den första parfymen med aldehyder – banbrytande för sin tid.

Därefter har han varit doftkreatören bakom ett otal doftsuccéer som Narciso Rodriguez For her, och så driver han parfymhus i eget namn med omtalade dofter som Baccarat rouge. Sedan 2022 är Francis även Diors egen kreativa chefsparfymör och kreatören bakom det franska modehusets dofter.

Dior New Look Aldehyder

Jag är i Paris för att Francis har skapat en ny doft – en del i Diors exklusiva kollektion La collection privée. Den bär ett namn med ett prestigefullt arv från Dior – New look. Med anor i historien om hur allting en gång började för Christian Dior själv, strax efter andra världskriget då kvinnor suktade efter och föll pladask för hans då djärva snitt av kjol och dräkt – i The new look.

Annons

– Parfymens arbetsnamn var först något annat, berättar Francis. Jag arbetar alltid med kodnamn, och länge hade den arbetsnamnet Cool attitude. Men skapandet av en doft tar drygt två år, och det djärvare namnet New look växte fram.

– New look för Dior är mer än ett arv och en silhuett – det är ett sinnestillstånd. Kraften i namnet har hållit över tid och i dag tillåter dess energi mig att skapa nya dofter, beskriver Francis.

Diors senast doft New Look har anor från modehusets första klädkollektion.

För parfymen New look blev det aldehyde C12 MNA som möter mer dramatiska, klassiska doftnoter och blir till en ny upplevelse. Men det är tre parallella noter som går igenom parfymen som i första ögonblicket påminner om just hyvlad tvål – för att sedan landa i en mjukare nästan hypnotisk rökelse.

Annons

– Om jag ska kategorisera skulle den benämnas som en fräsch amber. Jag använder aldehyder för att balansera den tyngre frankincenseoljan (rökelse) och ambernoten som båda annars kan upplevas som mer traditionella, tunga noter, berättar Francis.

Spännande nog upplevs New look, när den landar på min pulspunkt, som en doft som väver samman två världar. Man träffas först av den rena klang som aldehyden skapar – som sedan möter den mer dramatiska rökelsen och varma ambernoten.

Säsongens parfymtrender – aldehyder gör comeback

Till våren märks aldehyder i flera nya lanseringar. Till exempel i flera av dofterna i Singular Societys nya kollektion L’ensemble eau de parfum. Livsstilskonceptet har tillsammans med franska parfymtillverkarna Givaudan tagit fram sex olika dofter med en mjuk, molekylär struktur. De kan bäras en och en, eller användas ihop för mer spännande, personliga layering-kombinationer.

aldehyder i parfym

– Vi använder aldehyder i våra tre lättare dofter, då de skapar en bra brygga för att kombinera med dovare dofter. Aldehyderna ger en frisk, försiktigt bubblig och ren känsla som är otroligt härlig och förstärker de andra noterna runt sig. I vår doft Cotton flower iris aldehydes är aldehyderna så tydligt framträdande att de är en del av kärnan i doften, och bidrar med en tydlig känsla av ren tvätt, berättar Erik Zetterberg, Creative Director på Singular Society.

Annons

Aldehyden hjälper rökelsedoften att släppa sitt mörker.

Tillbaka i Paris visar Francis mig runt bland bilder och moodboards han samlat under de två år han arbetat med New look.

– Det har varit speciellt och spännande att blanda det man kan säga är parfymens yin och yang – aldehyden hjälper rökelsedoften att släppa sitt mörker. Det blir som två parallella material som arbetar otroligt fint ihop, avslutar Francis.

Här hemma flyttar nu de luftiga, lätta parfymerna längst fram på min hylla. Och aldehyd-baserade dofter får ta allt mer plats då de så fint smälter samman och verkar i samklang med vårens gröna lövsprickning.

Säsongens parfymnyheter – rena vårkänslor

Sprudlande grönt, aldehyder, zest från citron och nyutsprunget blommande. Djupdyk i vårens alla doftnyheter!

parfym vår trend aldehyder

Saftiga päron och tuberos i samklang i en ny version av populära doften My way nectar från Armani. Här hittar du parfymen (reklamlänk).

Annons

Lätt och luftigt frisk som nyplockade rosblad i Chloé Lumineuse från Chloé. Här kommer du till parfymen (reklamlänk).

Underbart lättburen bomullsdoft med mjuka irisnoter, L’ensemble cotton flower iris aldehyde, från Singular Society. Läs mer om doften här.

Spännande noter av nyplockade tomatblad, som ett kliv ut i en prunkande trädgård, From the garden från Maison Margiela. Här hittar du nyheten (reklamlänk).

En kärlekshistoria och hyllning till vårkänslor med citron, kola och varm amber i Sending love från Zarko perfumes. Här kommer du till doften (reklamlänk).

Black opium over red från YSL är en hypnotisk klassiker med ny, sensuell juice av svart te och kaffe. Läs mer om doften här (reklamlänk).

parfym vår trend aldehyder

Känn sanden mellan tårna med kokos, jasmin och vaniljorkidé i Malibu beach från Clean. Här kan du bevaka parfymen (reklamlänk).

Annons

Nypressad grapefrukt och blommiga ackord i en ljuvligt vårig cocktail i limiterade Daisy eau so fresh pop från Marc Jacobs. Här kan du läsa mer om parfymen (reklamlänk).

Pradas nya Infusion de gingembre är en ljuvlig och frisk cocktail av ingefära och solvarmt trä. Här kan du bevaka till parfymen (reklamlänk).

Kryddig oregano och syrlig citron i sprudlande frisk mix i Toy 2 pearl från Moschino. Läs mer om doften här (reklamlänk).

Vågad, inspirerad av en trädgård i ett grönskande Rom. Born in Roma green stravaganza från Valentino. Här hittar du doften (reklamlänk).

Green tea coconut breeze från Elizabeth Arden bjuder på en perfekt vårbris av kokosnöt och friskt grönt te. Läs mer om och köp doften här (reklamlänk).

Av Carin Hellman

Foto Parfums Christian Dior

Annons