Annons

Annons

Att vilja vara glad kan faktiskt göra dig deprimeradSamhällen som betonar värdet av lycka är inte det bästa för vår psykiska hälsa, menar forskare.

Över 4 procent av världens befolkning lever i dag med depression, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Sjukdomen är vanligast bland länder i västvärlden, vilket kan betyda att faktorer som miljö och kulturella värderingar spelar en avgörande roll. En studie som genomförts vid University of Melbourne pekar faktiskt på just det.

Annons

I synnerhet jakten på lycka kopplas nu till psykisk ohälsa. Inte bara förknippas idealet med en ökad risk för depression, det tros också vara en underliggande orsak till varför man drabbas, enligt forskarna.

Läs också: Studie: Dina instagrambilder avslöjar om du är deprimerad

Att vi hela tiden förväntas vara glada genomsyrar den västerländska kulturen. Särskilt i sociala medier bombarderas vi med lyckliga människor som lever till synes problemfria liv. Vi får helt enkelt inte vara ledsna – och det är när den känslan uppstår som vi ligger i riskzonen.

I ett led av studien fick deltagarna berätta om de upplevde att negativa känslotillstånd inte riktigt tilläts av andra i deras omgivning. Resultaten visade att personer som reagerade på denna sociala press ofta mådde dåligt själva.

Under ett annat moment delade man in patienter som diagnosticerats med depression i två olika grupper. Den ena gruppen placerades i ett så kallat ”happy room” med bland annat motivationsplanscher, medan de övriga fick tillgång till ett rum som inte dekorerats alls.

I rummen ombads deltagarna lösa en rad olika problem, en del av dem olösliga. De som placerats i det ”glada” rummet presterade betydligt sämre på problemen som faktiskt gick att lösa efter att ha misslyckats med de andra.

Forskarna kunde alltså konstatera att negativa bakslag förvärras i miljöer som betonar värdet av lycka, något vi kanske bör ha i åtanke när vi behandlar depression.

Läs också: Mammans bilder visar olika sidor av en förlossningsdepression

Artikeln publicerades först på Femina.

 

(4)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar