Annons

Annons

Alice vann Top model!


Alice vann Top model!

Det blev överlyckliga Alice Herbst som vann Top model Sverige och som får pryda ELLEs omslag den här månaden. Programledaren och stylisten Jonas Hallberg jublar också – och avslöjar att han fick ett nytt liv på kuppen. ELLEs chefredaktör, som även satt i juryn i finalavsnittet, träffade de båda efter tävlingens slut.

Annons

av HERMINE COYET OHLÉN foto BEIRON ANDERSSON, JOHNNY WOHLIN, BRIDGER CLEMENTS, JAMES CANT/TV3

– Välkomna ut i öknen, sa Top models superstylist Jonas Hallberg, innan han blixtsnabbt vände sig om och kräktes i sanden.

Det var ingen lätt dag för Jonas och teamet. Modellerna skulle omfamnas av ormar och kela med råttor, och Jonas var magsjuk och febrig.

Alice Herbst hade fyra döda kackerlackor i håret och två levande som ilade omkring på kroppen.

– Jag har en fobi mot obehagliga insekter, säger Alice, 19 år. Konstigt nog lyckades jag tackla den. Det var ett jobb och jag gick in för det totalt. Kackerlackorna var som vilken accessoar som helst, men när jag fick syn på en på ett annat ställe blev jag skräckslagen.

Trots att det gått några månader sedan ökenavsnittet och de sista skälvande minuterna som spelades in på Café Opera i Stockholm känner Alice att hon inte riktigt hunnit smälta allt.

– När jag fick beskedet att jag vunnit minns jag att jag tänkte: ”Är det verkligen sant? Hör jag fel? Är det jag som vinner?” Först senare började jag tänka på vad det här kan innebära för min framtid som modell – och på de fina priserna.

Alices vinst innefattar att bli omslagsmodell för ELLE, en Mercedes-Benz värd 225 000 kronor och sist men inte minst ett kontrakt med Next models i Los Angeles.

Bredvid henne framför kamerorna vid uttagningen stod Klara Kassman som blivit hennes vän under inspelningen. Det har känts bra för dem att ha varandra att ty sig till och de lovade varandra att vara glada för den andras skull hur det än skulle gå i tävlingen.

– Det har varit svårt att hålla tyst om allt, säger Alice. Det känns som om man går runt och fantiserar, men det är ju faktiskt sant. Jag känner det som om jag lever en dröm. Det har varit skönt att ha Klara att prata med och hon ska också resa till Los Angeles och jobba för Next, så vi kommer nog att bo ihop där.

Jonas Hallberg, som agerat coach och stylist i Top model, är mäkta nöjd över utgången.

– Alice är en fantastisk tjej, säger han. Det märks hur mycket det här priset betyder för henne. Hon har längden, hon har kroppen och hon har attityden. Det ligger kanske lite i generna eftersom hon är kusin till en annan känd modell – Elsa Hosk.

Även för Jonas har programmet betytt mycket. Han är förvånad över den uppmärksamhet han får ute på stan i Stockholm. Folk kommer fram och pratar med honom och ber ofta om råd, inte bara angående mode, de ber om livsråd, berättar han. Han har något som inbjuder till det, Jonas. Trots den ibland råa attityden fattar man att det där innanför klappar ett varmt hjärta. Alltsedan han gjorde sina första stylistjobb för ELLE har vi på redaktionen lärt känna honom väl och han har jobbat med många kända modeller och designer.

Nu är det inte bara mode och styling som Jonas brinner för utan även kampen mot hiv och aids.

– Jag tycker att det är rosa band överallt i Sverige och det är bra. Men vart tog det röda bandet vägen? Säkert sex ligger mig varmt om hjärtat, säger han. Det är något man talar mycket om i LA, men ungdomar är generellt dåliga på att skydda sig. De måste börja tänka på det, och här i Sverige måste det uppmärksammas mer.

Chansen att förena nytta med nöje kom när Jonas var med i TV3:s Superstylisten Jonas, en dokusåpa om hans liv i Hollywood. Där gav han sig in på design med välgörenhetsinriktning.

– Min underbara assistent Nikki är en otroligt duktig modeillustratör och tillsammans med henne skissade jag fram fyra klänningar. En del av intäkterna ska gå till forskning kring hiv och aids.

– Jag inspireras ständigt av det gamla Hollywood, säger Jonas och visar sina tatueringar på armen; där står Marilyn, Grace, Rita och Ava – gamla filmstjärnor vars stil han älskar.

De fick ge namn åt klänningarna som nu ska säljas exklusivt på Nelly.com.

– Man blir blind för kostnader när man jobbar i LA, säger han, men jag vill att alla svenska tjejer – var man än bor – ska kunna köpa en Stars by Jonas Hallberg. Därför kommer priserna att ligga kring 500 kronor.

Nu sitter Jonas och skissar på en ny och större kollektion.

– Jag hoppas att mina kläder inte bara ska skänka glädje åt dem som bär dem utan också indirekt stötta forskningen, säger han. Den här första kollektionen är bara en försmak av vad som komma skall.

Se hela säsongens backstagebilder på elle.se/topmodelsverige2.

Nya omslaget och numret? Det kan du titta närmare på här!

Alice får reda på att hon vunnit.

ELLEs majnummer 2012, omslaget som finns ute i butikerna.

Det exklusiva omslaget till våra prenumeranter. Jättemånga Alice!

Finaljuryn: Modellagenturens Alexis Borges, programledarna Izabella Scorupco och Jonas Hallberg, ELLEs Hermine Coyet Ohlén.

Alice och Klara i finalen.

Programledarduon: Jonas Hallberg och Izabella Scorupco.

(17)
(0)
(0)
Annons


Annons

Annons


Annons

För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Laddar