Annons

Annons

Det händer med din kropp under – och efter – en abortFörmågan att få barn senare i livet påverkas inte av att du har gjort en abort. "Det är en seglivad skröna," säger barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson.

Varje år utförs mellan 35 000 och 40 000 aborter i Sverige, och de flesta som gör abort är mellan 20 och 29 år gamla. Trots att det är rätt vanligt med aborter så är de ändå (fortfarande) omgärdade av skrönor och skräckhistorier.

Annons

Många tror till exempel att en abort kan leda till svårigheter att bli gravid senare i livet, men så är inte fallet.

– Det är absolut inte sant, i alla fall inte i västvärlden, säger Therese Zetterqvist Eriksson, samordnande barnmorska på UMO och 1177, och fortsätter:

– Det är en seglivad skröna som bygger på att straffa och skuldbelägga kvinnor.

Av alla aborter som utfördes under 2016 var 92 procent medicinska aborter. En medicinsk abort innebär att man får två tabletter, vilket är skonsammare mot kroppen än alternativet som är ett kirurgiskt ingrepp.

Läs också: ”Varje dag genomförs 100 aborter i Sverige – jag var aldrig ensam”

Att genomgå en abort är olika för alla, både psykiskt och fysiskt. Vissa får ont, andra inte. Vissa blöder mycket, andra mindre. Rutinerna kring aborter kan också skilja sig åt mellan olika mottagningar runtom i landet, men förhoppningsvis kan den här artikeln ge dig ett hum om vad som händer med kroppen efter en abort.

Det händer med kroppen när du gör abort

Dag 1

När du kommer till mottagningen får du en tablett som påbörjar aborten. Den gör så att graviditetshormonerna i kroppen sjunker och att livmoderhalsen mjuknar och öppnar sig. Vissa kan må lite illa efter att de svalt tabletten, och om du kräks inom 30 minuter måste du ta en ny. Efter att du har tagit tabletter får du åka hem.

En del kvinnor börjar blöda och får mensvärk redan efter det första pillret, men de flesta känner ingenting alls. Har du haft gravidsymtom, som spänningar i brösten eller illamående, kan du märka att dessa börjar avta.

Läs också: Johanna gjorde en dokumentär om sin abort – för att hjälpa andra i samma situation

Dag 2-3

En eller två dagar senare får du komma tillbaka till mottagningen för att få den andra tabletten, oftast ett som förs upp i slidan. Vissa väljer att ta tabletten på mottagningen medan andra väljer att ta med det hem.

– Hemabort har blivit väldigt vanligt, men rekommenderas inte om man är för ung. Det är alltid bra att ha någon med sig om man börjar blöda kraftigt eller får väldigt ont, säger barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson.

Behandlingen tar 4-6 timmar och gör så att livmodern drar ihop sig vilket kan göra ont. Efter ett tag får du en blödning med klumpar och graviditeten stöts ut ur kroppen. För en del kan det ta upp till två dygn innan blödningen kommer.

Du kan också få biverkningar i form av illamående, kräkningar, diarré och frossa, och det är helt normalt.

Dag 3-7

Häromkring bör dina gravidsymtom ha upphört, om de inte har försvunnit inom en vecka ska du kontakta abortmottagningen. Blödningarna kan fortsätta i flera veckor efter aborten och varierar i mängd under den här tiden.

För att inte riskera en infektion är det viktigt att du inte använder tampong eller menskopp, badar eller har vaginalt samlag under tiden som du blöder.

Dag 7 och framåt

Ibland kan du få en ny större blödning igen två till tre veckor efter aborten, och det är oftast helt normalt. Efter 4-6 veckor brukar mensen vanligtvis komma tillbaka, och ägglossningen kan komma redan 10 dagar efter aborten.

Efter ungefär fyra veckor går du på ett uppföljande besök på mottagningen där du får prata om hur du upplevde aborten och även göra ett graviditetstest för att se så att graviditeten verkligen har avbrutits.

Det är varje kvinnas rättighet att göra en abort, men ibland kan samhället vara skuldbeläggande och ämnet kan kännas svårt att prata om. Då kan det kännas skönt att veta att det finns många kvinnor med dig som har gått igenom precis samma sak. Här kan du se en video där 15 kvinnor berättar om sina aborter.

Källor: Socialstyrelsen, Vårdguiden, Sahlgrenska, UMO, RFSU

(76)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”
– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”
– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar