Välj snittblommor efter säsong – expertens bästa tips

30 okt, 2019 
Välj snittblommor efter säsong – från vår och höst till sommar och vinter
Ta fasta på årstiderna när du väljer blommor till hemmet eller bröllopet. En säsongsenlig bukett är både personlig och miljövänlig. Här följer expertens tips för att lyckas med buketten – och listan över vilka blommor som har säsong vilken årstid.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Låt inte trenderna styra din blomsterbukett, välj efter årstid och var i världen du bor. Att välja snittblommor efter säsong är både miljövänligt och snällt mot plånboken.

Genom att välja säsongsenliga blommor kommer dina blomsterarrangemang att matcha årstiden och bidra med fin variation i inredningen hemma. Då riskerar du inte heller att tröttna på vissa blomsorter – och visst är det härligt att med gott samvete kunna längta lite efter säsongsfavoriterna och sedan frossa i dem när de väl är här?

Bukett för höst och vinter
Säsongens blommor i en bukett blir både vackert och personligt. Foto: Flowery

Sandra Ekegren är vd och en av grundarna av Flowery, en prenumerationstjänst på blombuketter. För företaget är det viktigt att blommorna i buketterna är säsongsenliga, rättvisemärkta och hållbara. Minimalt svinn och hantverk av hög kvalitet är två viktiga ledord för företaget.

Annons

– Vi tycker att allt levande ska behandlas med värdighet och respekt. Genom att välja säsongens snittblommor minimeras miljömässiga konsekvenser till följd av blomsterodlingarna. Utöver att det är bättre för miljön är även hållbarheten på blommorna som växter naturligt i säsong betydligt bättre, säger Sandra Ekegren och fortsätter:

– Genom att köpa blommor när det finns högre tillgång blir priset lägre och du som kund får mer blommor för pengarna. Att vi i Sverige har fyra så tydliga årstider är något vi på Flowery älskar och vi tycker att det är så vackert att ta fasta på vardera årstid och låta blommorna vi har hemma spegla naturen ute.

Säsongens snittblommor i höst och vinter
Säsongens snittblommor är både vackra och hållbara. Foto: Flowery

Så skapar du en hållbarare blombukett

Om du vill handla snittblommor och buketter på ett klimatsmart sätt är det bäst att handla närodlat och i säsong från småskaliga florister. I andra hand är det bra att hålla utkik efter blommor som odlats i Sverige samt certifieringar som Krav och Fair Trade. Under sommaren går det att skapa en hållbar bukett helt gratis genom att plocka fina ängsbuketter och har du en trädgård kan du prova på att odla något själv.

Annons

Ett annat knep som gör blomkonsumtionen hållbarare är att torka sina blommor för att få glädje av dem längre. Sandra Ekegren tipsar om att våga blanda både färska och torkade blommor i samma vas.

– Släng inte hela buketten för att en eller några blommor har blommat över utan spara de stjälkar som fortfarande står sig fint. När buketten börjar blomma över i din stora vas kan du snitta ner blommorna och placera dem i mindre vaser så håller de ett par dagar till. Perfekt att använda som bordsdekorationer eller som en fin accent på nattygsbordet eller i bokhyllan.

Välj snittblommor efter säsong – vår, sommar, höst och vinter

7 fina blommor som är i säsong under sen vinter och vår (från januari)

Röda och gula tulpaner på våren
Tulpaner är en av vårens finaste snittblommor. Foto: Unsplash

Tulpaner

Ranunkel

Hortensia

Anemoner

Kvistar

Nejlikor

Narcisser

Flowerys favoriter:

– Vår absoluta favorit är den franska tulpanen. Med sin spretiga och vilda form är det enkelt att skapa vackra och iögonfallande kompositioner, säger Sandra Ekegren.

10 fina blommor som är i säsong under sommaren (från maj)

Ljusröda pioner är i säsong under sommaren
Pioner är en av favoriterna i sommarens buketter. Foto: Unsplash

Pioner

Prästkrage

Luktärt

Brudslöja

Solros

Liljekonvalj

Blåklint

Lejongap

Riddarsporre

Trädgårdsrosor

Flowerys favoriter:

Annons

– Pioner är en given favorit. Även skira stjälkar såsom liljekonvalj och luktärt tycker vi hör sommaren till.

8 fina blommor som är i säsong under hösten (från september)

Dahlia i en bukett med eukalyptus och rosor
Dahlian håller sig fin långt in på hösten. Foto: Shutterstock

Krysantemum

Protea

Dahlia

Hösthortensia

Gerbera

Gladiolus

Prydnadskål

Morotsblomma

Flowerys favoriter:

– Krysantemum med sin otroliga hållbarhet och oändliga variation på färg och form. Vår favorit heter Avingion som blommar ut i en riktigt stor vacker blomma i en mjuk pastellig ton. Passar perfekt till höstens varma rostiga färger. Vi tycker om blommor med lång hållbarhet och i den kategorin ingår även hortensia och gladiolus som är vackra till höstens olika typer av kvistar och bär.

5 fina blommor som är i säsong under tidig vinter (från november)

Hyacinter i rosa, vitt och blått i vas
Hyacinter är i säsong från och med november. Foto: Unsplash

Julstjärnan

Julrosen

Hyacint

Amaryllis

Tulpaner

Flowerys favoriter:

– När vintern kommer blir vi sugna på amaryllis. Även den finns i en mängd varianter. Vi börjar sakta med sorter i varma toner som persika, mocka och rosa för att mot julen gå mot djupa röda och krispiga vita. Runtom hemma, gärna på oväntade platser sprider vi ut hyacinter, både på snitt och i kruka.

Tips! Hitta mer inspiration till en hållbarare fredagsbukett under hashtaggarna #slowflowerssweden och #blomsterupproret på Instagram, där delar proffs och noviser med sig av sina vackra alster efter säsong.

Foto högst upp: Flowery, Unsplash

Läs mer:

6 knep som får snittblommorna att hålla längre

Så får du hortensian att hålla sig fin längre

Torkade blommor – så inreder du med årets trendigaste växter

Så kombinerar du vinterns snittblommor

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons