Trendspaning: Så inreder vi med växter 2017

29 dec, 2016 
Under 2016 blev trenden med växter stor på allvar och det nya året spås fortsätta i samma spår. Sätten vi presenterar det gröna på är däremot annorlunda.
Annons

Blommor, plantor, grönska och träd fortsätter att dominera våra hem, men nytt för i år är sätten vi presenterar växterna på.

Under 2017 kommer vi ta ut svängarna mer, både när det gäller sorter, odlingssätt och hur vi inreder med växter, enligt Plantagens trendspaning.

Här är fem trendiga sätt att inreda med växter 2017:

1. Bygg på höjden

Gör växterna till en del av ett silleben genom att gruppera dem eller ställ på olika höjder.

Förutom i fönstren och på bordet kan du placera krukorna på en pall, stol, hylla eller varför inte en hög med böcker som får fungera som en piedestal? Glöm inte taket. En eller flera amplar kan göra stor skillnad.

Väljer du att hänga amplarna i grupp är tre stycken alltid ett bra antal.

Växttrend 2017: bygg på höjden

2. Välj rätt kruka

Att matcha krukan med övrig inredning är något de flesta har koll på, men det är minst lika viktigt att matcha krukan med växten i fråga.

Annons

En växt med mycket attityd gör sig oftast bäst tillsammans med en enklare kruka, medan en mer anonym planta kan få sig ett uppsving med ett mer framträdande kärl.

Växttrend 2017: välj rätt kruka

3. Skapa ett helhetsintryck

Har du få växter spelar det mindre roll om du har olika sorters krukor. Om du däremot har samlat på dig en mängd växter kan det vara fint att välja snarlika krukor.

Hitta en röd tråd, oavsett om det gäller färg, form eller struktur. På så vis skapar du ett lugnare och mer sammanhängande helhetsintryck.

Växttrend 2017: helhetsintryck

4. Plantera samman

En enkel växt som exempelvis garderobsblomman kan lätt kännas trist i sin ensamhet, men det kan du råda bot på genom att plantera samman flera växter av samma växttyp i ett större kärl.

Annons
Växttrend 2017: Plantera samman

5. Grönt i hemmets alla vrår

Många blommor kräver bra ljusförhållanden och de bör förstås placeras i närheten av fönstret för att nås av solen. Men så finns det växter som är betydligt tåligare, både när det kommer till ljus och bevattning och dessa kan med fördel ställas lite varstans för att ge rummet karaktär.

I mörka vrår, som hallar eller i badrum, kan du dock behöva komplettera med växtbelysning. Numera finns det många fina växtlampor, men också ljuskällor som du kan skruva in i befintliga lampor.

Växttrend 2017: Grönt i hemmets alla vrår

Källa och foto: Plantagen

Läs mer: 

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons