12 växter som trivs att planteras ihop

12 växter som trivs att planteras ihop

Skippa kemiska bekämpningsmedel och satsa istället på samplantering för att helt ekologiskt hålla krypen borta. Dessutom får det trädgården att blomstra!
02 mars, 2017

Att en del växter och svampar mår extra bra tillsammans är ingen hemlighet. Symbiosförhållanden är en essentiell komponent i både växt- och djurriket som garanterar ett hälsosamt ekosystem.

Så optimerar du förutsättningarna i ditt trädgårdsland

Optimera förutsättningarna i ditt eget trädgårdsland med så kallad samplantering och dra nytta av fördelarna. Plantorna hjälper varandra att frodas och motar även bort skadedjuren. När du förbereder rabatten inför årets odlingar är dessa kombinationer särskilt gynnsamma!

1. Rosor och vitlök

Många rosarter är rätt känsliga för parasiter och drabbas ofta av svampsjukdomar. Men en vitlöksplanta invid rosenbusken håller ohyran borta. Du kan även så gräslök i rabatten, som vid blomning är vacker bredvid rosen.

2. Tomater och basilika

En oslagbar duo i sommarsalladen! Plantorna fungerar utmärkt som grannar då basilikans doft avskräcker tomatens fiender. Samplanteringen påstås också förbättra smaken hos både tomaten och basilikan.

3. Gurka och krasse

Krassens stjälkar och stora blad skapar ihop med gurkan (eller squashen) perfekta levnadsförhållanden för rovlevande insekter. Här trivs i synnerhet spindlar och jordlöpare som ser till att mumsa i sig alla kryp de råkar på.

4. Jordgubbar och gurkört

Säkra jordgubbsskörden genom att plantera gurkört bland plantorna. Växten ogillas av skadedjuren, men attraherar pollinerare. Dessutom sägs den få jordgubbarna att smaka bättre. Du kan även använda gurkörtens blad i sallader.

5. Rädisor och spenat

Den kryddiga rädisan är spenatens bästa vän. Grönsaken uppskattas nämligen inte av mineraren, en insektslarv som annars gärna bosätter sig i spenatens blad.

6. Kål och dill

Attackeras din kål av kålfjärilens larver? Starkt doftande dill är ett superbra vapen mot inkräktarna. Örtens blommor lockar även till sig getingar, en ypperlig hjälpreda i kampen mot larverna.

Källa: Rodale’s Organic Life, Hemmaodlat 
Foto: Shutterstock

Läs mer:

5 bästa växterna att odla på balkongen

6 smarta trädgårdsknep som paret Mandelmann lärt oss stadsbor

Allergivänliga krukväxter och snittblommor – expertens tips