Så planterar du dina sticklingar – 5 enkla steg

18 jan, 2017 
så tar du sticklingar
Låt dina krukväxter frodas i vår med hjälp av sticklingar – ett enkelt projekt för dig som vill prova på att odla hemma.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att plantera egna växter och följa deras utveckling är ett enkelt och roligt sätt att få utlopp för sina gröna fingrar. Det går att köpa sticklingar med rötter som är färdiga att plantera, men du kan lika väl själv ta sticklingar från gamla krukväxter och göra allt från början till slut.

Många krukväxter kan förökas med sticklingar och det gäller att prova sig fram för att hitta det som passar bäst för varje växt.

Så planterar du dina sticklingar – 5 enkla steg

Steg 1: Klipp av en bit av växten och snitta stjälken med en vass kniv. Du vill skära av precis under en utbuktning på stjälken, eftersom det är där rötterna kan kan växa ut.

Steg 2: Sätt ner sticklingen i en kruka med den såjord som passar bäst för växten och vattna. Se till att inte vattna din stickling för mycket, då riskerar den att ruttna.

Sticklingar Miljö Fördrivna
Genom att plantera sticklingar kan du få flera exemplar av dina favoritkrukväxter. Foto: Blomsterlandet

Steg 3: Ställ krukan varmt, exempelvis ovanför ett element, och gärna på en ljus plats.

Steg 4: Trä en plastpåse över krukan för att skapa ett ”växthus”. Vänd på plasten varje dag för att förhindra att det blir för fuktigt.

Steg 5: Efter några månader när din stickling fått ordentliga rötter och växt till sig kan du plantera om den i en större kruka.

Läs mer:

Så odlar du på liten yta – 7 snygga tips 

Källa: Blomsterlandet

Annons