Så lyckas du med odlingen inomhus – 7 heta tips

olika sätt att odla hemma

Att odla är inte bara trendigt, det är också klimatsmart. Nu finns det massor av roliga, smarta och vackra sätt att komma igång – varför inte börja i liten skala hemma på köksbänken med ett färdigt kit? Här kommer 7 finfina odlingstips!
13 mars, 2017

Du sköna gröna värld! I takt med ljuset kommer tillbaka och dagarna blir längre växer växer också vår längtan efter att odla. Och det går ju så enkelt att odla inomhus i på alla möjliga sätt, gärna i något av de fina kit eller miniväxthus som finns i butikerna just nu.

1. Växt i låda

Perfekta presenter i fina korkförpackningar gör Portugisiska Life in a bag. Kryddgrönt eller ”microgreens” som de också kallas kommer i färdigt kit med frön, jord och behållare. Finns bland annat i butiken på Snickarbacken 7 i Stockholm. Från 179 kr.

2. Luftplantor

Tillandsia är ett släkte växter som inte behöver stå i jord eller vatten för att överleva. Foto: Aeroteket.

Trenden att plantera växter i glaskärl eller svävande behållare håller i sig. Airplants, eller luftplantor, är tåliga plantor som endast behöver ljus och små doser vatten för att överleva. Ofta används plantor av ananassläktet Tillandsia – dekorativa små överlevare som passar fint i mindre glas eller andra typer av kärl. Växter och tillbehör från 100 kr/st, Aeroteket.com.

3. Miniväxthus

Atelier 2+ designade först sitt Växthus i trä för magasinet Wallpapers utställning Handmade. Design House Stockholm tog det sedan i produktion och nu finns växthuset i lättplacerade storleken ”mini” som med fördel fylls av örter och kryddor för köksbruk. Ca 2 000 kr.

4. Enkel modell

Drivhus i enkelt utförande i trä och metall, 399 kr från Granit.

5. Odla i alger

Nu kan du odla primörblad av rädisa, senap och ruccola i agar (ja, precis, sådana alger som vegetarianer använder i stället för gelatin). Skotten får näring från alggelén och behöver aldrig vattnas. Our Greenery har odlingskitet Table Garden med kärl, fröer och agar – allt du behöver för att odla kryddgrönt hemma. 695 kr, Betonggruvan.

6. Äggstra fint

Skapa en egen miniatyrvärld i ett genomskinligt ägg eller ett miniväxthus. Design House Stockholms populära miniväxthus Grow i äggform kommer nu i storlek  XL. 695 kr, Bagarenochkocken.se.

7. Odla på bar rot

Hydroponisk odling är detsamma som att odla i vatten utan jord – barrotat med andra ord. Det fungerar riktigt fint med många grönsaker och örter men också med en del blommor och inomhusväxter.

Så här kan du till exempel odla rosenkalla, murgröna eller narrfikus hydroponiskt:

  • Rensa försiktigt bort jorden från växtens rötter.
  • Skölj försiktigt med fingervarmt vatten. Är det för varmt eller kallt kan rötterna skadas.
  • Fyll en glasbehållare eller vas med rumstempererat vatten – inte mer än att rötterna precis täcks.
  • Placera plantan ljust och byt vatten  med jämna mellanrum.

Läs mer:

Odlingstips: 6 ätbara växter som minskar stressen

Guide: Allt du behöver veta om att ta sticklingar på olika växter