Så håller du julstjärnan fin hela vintern

Så håller du julstjärnan fin hela vintern

Julstjärnans tid är här och rätt skött kan den vackra blomman hålla sig fin hela säsongen.
09 november, 2016

Det är inte bara röda detaljer, granris och vintriga dekorationer som hör den här årstiden till.

Med sina dekorativa blad i rött, vitt – och allt däremellan – är julstjärnan en omtyckt klassiker som är fin i de flesta hem, oavsett inredningsstil.

Läs också: Här är julens 4 starkaste växttrender

Skötselråd för julstjärna

Så tar du hand om julstjärnan – 3 skötselråd

1. Vattna måttligt

Lagom är bäst när det kommer till vattningen. Din julstjärna ska aldrig torka ut, men heller aldrig bli dränkt. En skvätt vatten varannan dag är fullt tillräckligt.

Väljer du att sänka roten i vatten kan du istället sikta på en gång i veckan.

2. Placera rätt

En julstjärna mår bäst om den placeras i dagsljus, direkt solljus fungerar också utmärkt – särskilt under de mörka vintermånaderna.

Om du vill ställa julstjärnan långt in i rummet kan det vara bra att komplettera med en växtlampa.

3. Kolla kvaliteten

Innan du köper din julstjärna är det viktigt att kolla hur den mår. Tyvärr är det svårt att rädda en planta som behandlats på fel sätt i butiken.

Julstjärnan ska ha friska gröna blad under de färgrika högbladen, samt knoppiga gulgröna blommor. Till skillnad från vad många tror är julstjärnans blommor de små gulgröna i de färgglada bladens mitt.

Kontrollera också om plantan är genomblöt eller väldigt torr, i så fall har den inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Välj alltid en julstjärna som står väl skyddad i butiken eftersom plantan är känslig mot låga temperaturer och drag. Köp aldrig en planta som stått utomhus och se till att julstjärnan är väl inpackad, i exempelvis tidningspapper, under transporten hem.

Källa: Blomsterfrämjandet Foto: Shutterstock

Läs också: Därför dör växterna – 7 vanliga orsaker