Så får du blandbuketten att stå sig längre

Så får du blandbuketten att stå sig längre

Tulpaner vill ha raka snitt och iskallt vatten, medan rosor kräver långa snitt och ljummen temperatur. Här är allt du behöver veta om hur du bäst tar hand om din bukett med blandade blommor.
21 oktober, 2016


Snittblommor kan liva upp ett helt rum och även om det finns en viss sort som du föredrar slår det aldrig fel med en tjusig blandbukett.

Vissa blomster trivs bättre i kallt vatten, medan andra håller längst i varmt och även råden för snittytor kan variera för olika sorter. Här är de bästa tipsen för att få ut mest av en blandad bukett.

Läs också: Så får du rosorna att hålla längre

3 knep för att få blandbuketten att hålla:

1. Snitta stjälkarna

Oavsett vilken sort det gäller är det viktigt att snitta stjälkarna regelbundet, helst varannan dag.

Vill du vara extra noga med din blandbukett kan du snitta blommor med mjuka stjälkar ganska rakt, mellanhårda med ett lite längre snitt och hårda stjälkar med ett långt snitt.

2. Rätt temperatur

Eftersom det är flera olika sorters blommor i en blandad bukett är en riktlinje att låta den stå i rumstempererat vatten. Ge blommorna nytt vatten samtidigt som du snittar om dem och se till att alltid diska ur vasen.

3. Håll rent

Låt inga blad ligga under vattenytan då det bildas bakterier, vilket gör att blommorna vissnar snabbare.

Tips!

Vissnar några av blommorna snabbare än andra, med en gles bukett som resultat? Dela upp de kvarvarande blommorna och ställ i flera olika småvaser. Arrangera dem tillsammans eller sprid ut i hemmet.

En liten glasvas med en ensam ros på handfatet i badrummet blir hur fint som helst.

Källa: Viola Interflora

Läs också: Så kombinerar du höstens snittblommor