Plantagens designsamarbete med Thomas Sandell – se bilderna!

Plantagens designsamarbete med Thomas Sandell – se bilderna!

Att inreda med växter blev plötsligt enklare. Plantagens nya kollektion med accessoarer för krukväxter är designad av arkitekten Thomas Sandell.
06 september, 2018

Gröna växter har varit en av de starkaste inredningstrenderna de senaste åren. Nu lanserar Plantagen en egen serie småmöbler och accessoarer för krukväxter inomhus.

För designen står en av Sveriges mest välkända formgivare och arkitekter: Thomas Sandell har en lång rad möbler och produkter för både svenska och internationella designföretag på sin meritlista, bland annat möbler för tillverkare som Asplund, B&B Italia, De Padova och Ikea.

Plantagen samarbetar med Thomas Sandell

Piedestalen Situne och Alora, växtbelysning med ampel, ur plantagens nya kollektion Extend your space, design Thomas Sandell.

Thomas Sandell

Formgivaren och arkitekten Thomas Sandell.

I början av 1990-talet var han en av de unga formgivarna bakom den frambrytande våg av nordisk minimalism som beredde vägen för det som idag brukar kallas det svenska designundret. Med tanke på det skulle man kanske kunna tro att han själv bor spartanskt blombefriat. Så är det inte.

– Vi har själva ganska mycket växter hemma idag, men det hade vi inte för några år sedan. Det är oftast jag som köper och min fru som planterar. Jag tror inte att det är en generationsgrej, många av våra unga medarbetare är också väldigt intresserade. Det är en trend i hela samhället, konstaterar han.

Dalia rund bricka som rymmer många färgstarka växter

Brickan Studia har inbyggd växtbelysning.

Enligt Plantagens rapport Växttrender 2018 har varannan svensk fler än tio krukväxter hemma och många har närmare tjugo. Den nya kollektionen, som har fått namnet Extend your space, består av sju produkter som med hjälp av olika innovativa lösningar skapar nya möjligheter att inreda med växter.

Rund bricka som kan fästas på fönsterbrädan

Blombrickan Dalia fästs i fönsterkarmen eller bords-skivan, finns både rund och rektangulär.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalia är en fästbar växtbricka som förlänger och breddar fönsterbrädan, bokhyllan eller bordytan för växter. Situne är en ställbar fönsterstång för att hänga växter mellan fönsterkarmarna. Studia är en bricka med inbyggd växtlampa som ger växten bra ljus.

Neutrala färger och enkla former inspirerade av arkitektur låter växterna själva spela huvudrollen och fungerar i olika hemmiljöer.

Alora hanging pot är perfekt för den som vill visa upp sina växter på ett nytt sätt

Växtbelysning med ampel Alora.

 

Fin hängande bricka för växterna

Hängande bricka, Grenna.

– Materialen är plåt och trä och designen är väldigt enkel. Det är vi bra på här i Skandinavien – att få det att se bra ut fast det är enkelt, säger Thomas.

Arbetet med kollektionen tog omkring två år. Kollektionen som lanseras nu är ett urval av ett betydligt större antal föreslagna produkter som han hoppas får se dagens ljus i framtiden.

Fin piedestal som ger växterna ett extra lyft

Trearmad piedestal Situne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Jag tror att Studia kan bli en storsäljare. Min egen favorit är Situne, en piedestal med tre armar, en uppdaterad idé från 1800-talet då man också inredde med mycket växter. Den kommer jag att köpa själv.

Av: Anders Bergmark