Guide: Så enkelt odlar du kastanj i kruka

odla kastanj

Många har försökt – och misslyckats – med att gro en kastanjenöt i vatten. Lyckligtvis finns det enklare sätt att odla ett alldeles eget kastanjeträd.
24 april, 2017

Kastanjens vackra blad gör sig utmärkt i fönstret och vi är många som försökt oss på trenden att grodda kastanjenötter i en glasvas. Men det är inte alltid lätt att lyckas.

Ett betydligt enklare sätt är att plantera nöten direkt i en kruka – så här gör du.

Plocka under rätt säsong

Säsongen att plocka kastanjer är på vårvinter eller vår, då de mogna nötterna fallit från trädet och genomgått en kylperiod som behövs för att de ska kunna gro.

Plockar du däremot kastanjer redan under hösten kan du låta kastanjenöten ligga i frysen ett tag och på så vis lurar den att den genomlever vinter. Det kallas stratifiering och det fixar du genom att rulla in kastanjen/kastanjerna i ett par ark fuktat hushållspapper och lägga i en plastpåse eller plastlåda.

Förslut inte, luft ska kunna cirkulera in och ut ur förvaringen. Låt ligga i två till tre månader.

Välj rätt nötter

Välj alltid kastanjer som fallit till marken, det betyder att de är mogna och chansen är större att de gror.

Öppna skalet

Om skalet fortfarande är intakt kan du påskynda groning genom att blötlägga den i två dygn.

Plantera

Steg 1:

Fyll en kruka med cirka 12 centimeter väldränerad jord, exempelvis såjord uppblandad med perlite. Det går även bra med blomjord uppblandad med kokosfiber, perlite eller grus.

Steg 2:

Placera nöten i jorden så att den täcks med cirka 1 centimeter jord.

Steg 3:

Vattna igenom jorden lätt och ställ gärna krukan i ett miniväxthus för bra luftfuktighet. Håll jorden fuktig, men inte våt. Ventilera regelbundet, det får inte bli för mycket kondens.

Steg 4:

När grodden visar sig ovan jord kan du ta ut den ur växthuset och placera så ljust som möjligt, dock inte i direkt solljus.

Källa: Wexthuset Foto: Shutterstock

Läs mer:

Så får du ekollonet att gro – 3 enkla steg

5 bästa växterna att odla på balkongen