Odla i pallkrage – 4 tips för att lyckas

17 jun, 2016 
Grönsaker, kryddor och bär odlar du enkelt och smidigt i pallkrage, men även potatis och rotfrukter går utmärkt att sätta i de smarta kragarna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att odla i pallkrage har länge kallats den lates och smartes trädgård och har man väl testat är det lätt att förstå varför.

Läs också: 6 enkla grönsaker att odla på balkongen

Pallkragen kan placeras i trädgården såväl som på terrassen eller balkongen och i den kan du verkligen odla allt möjligt.

För grödor med små rotsystem – som sallat, grönsaker och örter – räcker det med en pallkrage, men vill du odla potatis, rotfrukter eller annat med mer djupgående rötter kan det krävas två eller tre kragar som du staplar ovanpå varandra.

pallkrage_plantagen
Foto: Plantagen

4 tips för att lyckas med odling i pallkrage

1. Placera din pallkrage på ett soligt ställe och täck botten med blöta tidningar. Har du mycket flerårigt ogräs på tomten? Täck botten med markväv. Låt duken gå upp en bit på sidan av kragen och häfta fast.

Annons

2. En pallkrage rymmer cirka 200 liter jord. Använd hälften naturgödslad planteringsjord och hälften kogödsel.

3. Vid odling i pallkrage på balkong eller terrass bör du täcka botten med grovplast så att vatten och jord inte kan rinna ut. Häfta fast plasten på sidorna av kragen. Häll därefter på 2 stora säckar lecakulor för dränering, sedan är det bara att fylla på med jordblandningen.

4. Vattna frösådden lite och ofta, när växterna blivit större bör du dock övergå till att vattna mycket, men mer sällan. Näringsvattna vid behov.

pallkrage-odla
Foto: Blomsterlandet

Källa: Blomsterlandet, Plantagen Foto: Blomsterlandet

Läs också: Så odlar du potatis – på balkongen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons