7 trendiga sätt att inreda med växter

01 mar, 2018 
AvELLE Decoration
Glöm det där med att ha några få krukväxter utspridda här och där som prydnadsföremål. I stället svarar vi nu på naturens lockrop och skapar interiörer fyllda av överdådigt frodig, levande grönska. Inspireras av sju nya sätt att inreda med växter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den gröna trenden fortsätter starkt även 2018. Här är de nya sätten att inreda med växter och sju handfasta tips hur du själv lyckas med trenderna.

Av Janine Vermeulen/foraged.co.za
Text Mandy Allen/Bureaux
Foto Warren Heath/Bureaux

1. Hängande trädgård

Häng växterna på väggen för en snygg hängande trädgård

Fönsterbrädor, vägghyllor eller bordsskivor är vanliga platser att placera växter på, men genom att välja lite ovanliga behållare kan vi upphöja växtinstallationen till något mer spännande.

Här utgör en ommålad gammal kökslåda växtplats för en kreativ samling bladgröna växter vars blad skiftar i olika vackra grönas nyanser. Några andra växter får istället klättra upp längs en gammal stege vilket ger härlig regnskogslook!

Annons

2. Naturligt urval

Dagbädd med en inramning av växter i alla dess former

Vi låter det vilda och frodiga tämjas lite i en miljö där vi noga valt plats, krukor och inramning. Till bredden och höjden fyllt med växter blir det vackra burspråket ett både inbjudande och intimt sagoland.

De stora fönstren ger en ljus växtplats och växterna ger tillbaka renad luft och massor av stämning – och hjälper till och med till att jämna ut rummets temperatur.

3. Samla intressen

Växter som inredningsdetalj, här bland en samling av gamla symaskiner

De gröna växterna fungerar som utropstecken i samlingen med antika symaskiner. Ett intressant möte uppstår mellan naturens vilda, trassliga grönska och de industriella föremålen vars design syftar till att skapa precision.

Annons

4. More is more

Häng växter från taket, ställ på bord och ha på golvet för ett maxat intryck

Ingen trädgård, ingen balkong eller veranda? Inga problem. Nu vill vi fylla våra rum med gröna växter och leva tillsammans med dem!

Den senaste trenden som slagit rot är en lika grön som maximalistisk more-is more-filosofi där rum fylls med grönskande växtkraft. Alla vill vi väl ha ett eget Eden att komma hem till? Inget är mer effektivt och läkande än att vistas i en levande grönska och några nya, gröna kompisar är alltid ett mycket effektivt sätt att åstadkomma en snabb förändring i ditt hem!

Annons

Tips för att lyckas med Samla intressen och More is more:

• Blanda växter och mindre träd med olika storlekar, växtsätt, färger och bladformer.

• För tropisk känsla – satsa på riktigt stora växter med vaxartade blad i mörka gröna färger. Några yviga bräkenväxter intill som skapar ”djungelns golv”.

• Gruppera växter på samma sätt som du skulle visa upp en samling figuriner eller vaser – arrangera i klungor i ett hörn på golvet, på en hylla eller bord.

• Låt det grönska på alla nivåer. Från golv via bord och hyllor – och varför inte låta några växter hänga från taket.

5. Mot mörk bakgrund

Inred med växter mot en mörk bakgrund för snygg kontrast

Riktigt mörka väggar och en sober inredning har valts för att grönskan riktigt ska kunna breda ut sig, ta för sig och stå för de stora gesterna. Teakbordet och den grafiska mattan är en lätt bugning åt retro, men på det hela känns miljön väldigt samtida.

Annons

6. Samla i ett hörn

Samla växterna i ett hörn, till exempel kring en mysig fåtölj, för ett snyggt intryck

Omfamna skogens jordnära fröjder genom att skapa en hörna som inbjuder till stilla kontemplation. Forma gärna en riktig dunge med ett par höga inomhusväxter med stora, vaxartade blad som kontrasteras mot ormbunkens tunna yvighet. Krukor på benställningar används med fördel för att likt skogens terräng sprida grönskan på olika nivåer.

7. Skapa en djungel hemma

Växter i olika storlek och utförande i hallen, både på golvet och bänken

Att naturen fått fria tyglar i hemmet förstår vi redan då vi kliver över tröskeln. Här skapas en skön kontrast mot stadens asfaltsdjungel utanför och en atmosfär som sätter igång fantasin och öppnar upp alla våra sinnen. Vi vill röra vid bladens olika texturer, dofta på den våta myllran, och vi är redo för alla överraskningar djungeln har att erbjuda.

Läs mer:

Bästa blommorna och växterna för en skuggig balkong

Inred med växter: 7 tips och knep för dig som bor med katt

Inred med växter på liten yta – 8 compact-living tips

Annons