Så skapar du en vacker sommaräng – med trendiga fröbomber

odla med förbomber

Fröbomber är ett fenomen från USA, som börjar sprida sig i odlingsvärlden. Och det är enkelt att lyckas även på hemmaplan.
12 april, 2017

Fröbomber är förenklat beskrivet en klump av lera, jord och blandade fröer som ursprungligen användes i så kallad gerillaodling.

Gerillaodling härstammar från USA och innebär att man med hjälp av växter och blommor piffar till kala och tråkiga platser. Men likaväl som fröbomber kan användas för att försköna olika platser i naturen är det ett nytt och roligt sätt att odla på.

Det går lika bra att odla med fröbomber på balkongen i en blomlåda, som i trädgården. Dessutom är fröbomber den perfekta gå bort-presenten om du vill ge bort en mer unik gåva än en vinflaska eller en bukett blommor. Och det kanske bästa av allt är att du inte ens behöver ha gröna fingrar för att lyckas.

Fröbomber är enkla och roliga att göra själv. Så här fixar du dem:

Du behöver:

  • Lite så- eller planteringsjord
  • 1 kg torr lera
  • Några påsar med olika frön, exempelvis blommor som vallmo, ringblomma, tusensköna, aster, lejongap eller kamelia. Men självklart kan du välja dina egna favoritsorter.

Gör så här:

1. Blanda fem delar lera med en del jord och fröna.

2. Tillsätt vatten tills du får en degig konsistens.

3. Dela lerklumpen i små bollar, ungefär 2 till 3 cm i diameter och låt torka. Ställ dem dock inte i direkt solljus.

Plantering:

Om du planterar fröbomberna i trädgården, tänk på att inte lägga dem där gräset klipps regelbundet.

Leta upp ett ställe som inte används, till exempel en plats under ett träd eller mellan hus. Släpp dina fröbomber där och efter 6 till 8 veckor kan du se resultatet.

Balkongodling:

Väljer du att plantera fröbomberna i balkonglåda eller kruka – täck botten med lecakulor för bra dränering. Lägg sedan ett jordlager och placera slutligen fröbomberna ovanpå jorden.

När du vattnar (eller när det regnar) kommer fröbomberna sakta men säkert att lösas upp och fröna får fäste i jorden. Efter några veckor kommer du att se resultat.

Källa: Bakker Skandinaven Foto: IBL, Wikimedia

Läs mer:

5 bästa växterna att odla på balkongen

Odla i pallkrage – 4 tips för att lyckas