5 vanliga misstag som gör att dina färska örter dör

Fel mängd vatten, ljus och näring. Här är de vanligaste misstagen som gör att dina färska örter dör – och hur du ska undvika dem.
11 april, 2018

Att odla och skörda sina egna örter är ett enkelt knep som lyxar till vardagen. Du behöver inte ens så dem från frö, det fungerar lika bra att plantera matbutikens färska örter i en kruka.

Något som många däremot har problem med är att hålla de färska örterna vid liv – och ofta beror det på följande misstag.

1. Du dränker dem

Färska kryddor älskar vatten och många ska helst få sig en skvätt varje dag. Något de däremot inte gillar är att dränkas.

Undvik att övervattna dina örter genom att välja en kruka med hål i botten.

2. Du ger dem för lite näring

Jorden dina färska örter står i håller sig inte näringsrik för evigt och efter ett tag behöver du fylla på med extra växtnäring.

Komposterar du kan du se till att mixa in lite av det i jorden.

3. Du glömmer att trimma

Att nypa av vissna blommor och klippa bort torra blad håller dina krukväxter i form – och det gäller även för örterna om de ska hålla sig friska, fräscha och starka.

Hur mycket eller lite du bör se över örterna skiljer sig lite beroende på sort. Basilika kräver lite mer underhåll än exempelvis persilja. Kolla upp vad som gäller för just dina örter.

4. Du ger dem för lite ljus

Om dina kryddörter står i ett fönster som vetter mot norr eller av någon annan anledning inte får tillräckligt med dagsljus kan det vara en idé att flytta dem.

Färska örter är nämligen ganska beroende av ljus och tillväxten kan begränsas om det är för mörkt. Når solen inte ända in är ett tips att komplettera med en växtlampa.

5. Du vattnar för lite

Att dränka örterna är, som bekant, inget att rekommendera, men du ska heller inte vara rädd för att ge dem rikligt med vatten.

En rekommendation är att vattna igenom jorden väl när den känns torr, vattna till dess att vattnet sipprar ut i dräneringshålet i krukan.

Du kan stoppa ner fingret i jorden för att känna om det är dags. Om jorden är torr upp till halva fingret vill örten ha vatten.

Läs också:

6 tips för friska och fräscha örter

6 frön du med fördel sätter redan nu

Källa: House beautiful Foto: Shutterstock