6 smarta trädgårdsknep som paret Mandelmann lärt oss stadsbor

Aldrig har längtan att fly storstadens stress för en grönare tillvaro på landet varit så stor som nu – och med all säkerhet kan vi beskylla (och tacka) paret Mandelmann för det! Men även om gårdslivet känns väldigt lockande så kan man komma långt med en liten jordplätt i city.
21 februari, 2017

I TV4-serien Mandelmanns gård får vi följa paret Mandelmanns vardagsbestyr på gården Djupadal i skånska Österlen.

Med sina enkla och kreativa odlingsmetoder har de inspirerat oss stadsbor att själva skita ner händerna i rabatter och blomsterlådor. Varför inte odla potatis i en hink på balkongen eller plantera tomatplantor på fönsterbrädan i köket?

Läs också: Gör balkongen redo för våren – 5 enkla tips 

Dessa 6 tips från programmet kan komma väl till pass i vår på såväl kolonilotten som uteplatsen.

1. Odla potatis i sand

Att odla potatis är superenkelt – du behöver inte ens jord. Grödan trivs alldeles utmärkt i sand. Sedan är det bara att vattna! Kom ihåg att använda sättpotatis vid planteringen.

– Potatis, det är lätta grejer. Det borde var och en odla där hemma, tycker Gustav Mandelmann.

2. Skydda dina fruktträd med gödningsfärg

Undvik skadliga besprutningsmedel på dina fruktträd genom att använda gödningsfärg, en salig röra av gödsel, lera, vatten, ägg och en skvätt mjölk. Blandningen skapar ett skyddande lager på stammen, som både håller skadedjuren borta och ger träden extra näring på vårkanten, enligt Marie Mandelmann.

– Att använda djurens skit, det har man gjort i alla tider.

3. Gödsla rabatten med tång och kaffesump

Gödsling med tång är ett bra tips för dig som vill ge din ekologiska odling riktigt frisk jord. Knepet har använts av svenska bönder i århundraden och du kan faktiskt slänga ner nästan vad som helst i rabatten. Tång, kompost – till och med kaffesump är välgörande för utomhusväxterna ett par gånger om året.

– Nästa gång du är på stranden, ta med lite tång hem till balkonglådan och krukorna i köksfönstret, säger Gustav.

4. Samla tomatfrön till din egen odling

Allt som behövs är en tomat. Det är inte svårare än så! Gröp ur tomatköttet och lägg det i en burk med lite vatten. Låt sedan blandningen stå cirka 1-2 veckor på en varm och ljus plats. Efter jäsningen kan du enkelt sila fram dina frön, tipsar Gustav.

– Såklart går det att ta frön direkt från en tomat, men då kan det vara svårt att få bort pulpan som ligger runt dem.

5. Rensa bort ogräset precis när det dykt upp

Ogräs växer snabbt och det gäller att få bort de oönskade växterna innan de hinner slå rot ordentligt. Passa på att rensa direkt när de första små bladen dyker upp ur jorden, gärna under en torrperiod. Då torkar ogräset du dragit upp istället för att gro på nytt.

– Det är allra bäst att ta bort ogräset när man inte tror att man behöver rensa, säger Marie.

6. Torka veden i en vedstapel

Ska du börja elda med ved? Veden ska helst ha torkat under två somrar innan användning, dock kan detta variera beroende på träslag. Men ju torrare ved, desto mindre rök och lukt. I en luftig vedstapel torkar veden effektivt med vindens hjälp, berättar Gustav:

– När man ska torka ved är det bra om veden är upphuggen och lagd på tork från midsommar och framåt, helst.

Se fler Mandelmann-knep på TV4Play!

Läs också: 4 sätt att veta om din krukväxt dött eller bara gått i vila 

Foto: Tv4//Cecilia Möller