10 tips: Så lyckas du med hemodlade grönsaker

24 maj, 2017 
AvKarin Elmberg
Är du sugen på hemodlat men har inte riktigt grävt startgropen? Här kommer våra tio bästa tips för en lättskött och vacker köksträdgård, liten som stor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Aldrig kliar det så mycket i odlingsfingrarna som nu och den här perioden är perfekt att börja sätta grönsakerna utomhus.

Läs också: 5 bästa växterna att odla på balkongen

Att odla är dock en konst, men du behöver inte krångla till det. Här är tipsen som hjälper dig att lyckas i sommar.

Så odlar du egna grönsaker – 10 tips

1. Med upphöjda bäddar får du en bekväm arbetsställning och växterna kommer igång snabbare. Använd pallkrage eller bygg upp med plankor eller betongstenar. Pallkrage går för övrigt utmärkt att ha på balkongen, men se till att täck botten så att jord och vatten inte sipprar ut.

2. Börja i liten skala och med lättodlade säkra kort som squash, sockerärta och rosenböna.

3. Täckodla om du odlar i trädgården, det vill säga låt marken hela tiden vara täckt av växtrester som ogräsrens, tång och gräsklipp. Då bibehålls markfukten, ogräs hindras och jorden blir mer livskraftig efter hand som växtresterna multnar.

Annons

4. Läs noga på påsen hur olika växtslag ska odlas. Så gärna i omgångar så att inte allt mognar samtidigt.

5. Genom att olika växtgrupper byter plats år efter år hindras sjukdomar att få fäste. Dessutom hålls jordens näringsbalans i trim. En tumregel är att växt slagen inte ska återkomma oftare än vart fjärde år på samma plats.

6. Plantera fleråriga växter som en bas, hit hör rabarber, sparris och jordgubbar.

7. Låt landet blomma! Vackert och har flera odlingsfrämjande effekter. Tagetes hämmar nematoder (små jordlevande maskar som äter av rötterna), ringblommor attraherar pollinatörer, krasseblomman avskräcker rådjur.

8. Vattna sällan, men rejält vid torka.

9. Har du gott om gräsklipp räcker det som gödning om det läggs på kontinuerligt. Annars får du tillskottsgödsla med kökskompost eller hönsgödsel. Mylla ner alla växtrester från landet till hösten.

10. Är du sent ute, köp färdiga småplantor i trädgårdsbutiken.

Foto: Shutterstock

Den här artikeln publicerades ursprungligen på vår systersajt Allas.se

Läs också: 6 enkla grönsaker att odla på balkongen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons