Här är julens 4 starkaste växttrender

Vi byter ut den amerikanska, extravaganta julgranen mot en mer nedtonad, skandinavisk dito. Klassiska inslag får en modern touch och vi släpper kraven en aning. Här är fyra starka trender under julen.
31 oktober, 2016

Klassiker som amaryllisen kan göras modern med en trendig kruka eller vas och julgranen behöver inte vara stor och pyntad. Kanske räcker det med en minivariant som står på köksbordet? Oavsett vad du föredrar är den naturliga tonen stor i jul.

1. Unika och sparsamt pyntade granar

Granen behöver inte vara överdrivet pyntad, snarare tvärtom. Minimalistiskt och unikt är nyckelorden. Vi väljer gärna en speciell gran som en rumsgran eller en ceder.

jultrend1
jultrend4

2. Julen är grön och blank

Har du inte plats för en julgran fungerar andra växer som elefantöra, fikus eller sparrisväxt.

jultrend 7

Växter som blommar året om kan få en julig känsla med rätt tillbehör. En trendig kruka är rak i modellen och går gärna i metaller som mässing och koppar eller material som terrakotta.

jultrend 2

3. Miljömedvetna val och dova färger

Precis som aktuella inredningstrender är julens dekorationer influerade av miljön och vår ökade medvetenhet. Naturnära material som trä, linne, sten, hampa, grenar och växter blir en stor del av dekorationen och vi vill helst ha dova, jordiga färger.

jultrend 5

4. Naturen bjuds in i hemmet

Det finns en eftertanke där varje sak som tas in i hemmet har en mening. De tidigare juldekorationerna i glitter, glans och skrikiga färger väljs bort och istället ser vi en mer naturlig färgskala.

Granris är en enkel stämningshöjare som sprider julkänsla och fungerar lika bra på farstukvisten som i dörren eller i egna dekorativa varianter.

jultrend 10
jultrend 11

Foto och källa: Plantagen

Läs också:

Här är de 10 hetaste växttrenderna 2019

Elin Lannsjö: Så gör du en julbukett med amaryllis

12 fina sätt att presentera julblommorna i vinter