Så lyckas du med dina sticklingar – 3 tips

20 apr, 2016 
AvSara Ångström Burling
Att byta sticklingar och se hur de slår rot är både spännande och roligt – och det behöver inte vara så svårt. Ta del av 3 handfasta tips som gör att även du kan lyckas!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Med nästan varje planta du har i ditt hem kan du klippa av en kvist, gren eller stam, sätta den i vatten och låta den slå rot. Resultatet av att klippa av en bit av din favoritplanta är det som kallas en stickling. Att ta sticklingar har länge varit populärt och gör att din favoritplanta kan leva vidare år efter år – i en ny kruka hos dig eller hemma hos en vän.

Josefine Halwordsson, formgivare och VD på den omtyckta butiken Betonggruvan, har länge fascinerats av sticklingar och förklarar att är roligt att byta sticklingar med vänner för att på så sätt kunna ta del av varandras favoritväxter.

– Det är fascinerande med sticklingar att de bara kan fortsätta år från år. Från moderplantan som blir nya sticklingar som sedan ynglar av sig till nya sticklingar som sedan ynglar av sig till ytterligare nya sticklingar. Som ett pyramidspel, fast snällt, där alla är vinnare, säger Josefine Halfwordson.

Läs också: Så lyckas du med vårplanteringen – Victoria Skoglunds 5 bästa tips

sa-tar-du-hand-om-dina-sticklingar-betonggruvan
Foto: Betonggruvan

Nybörjare eller proffs? Ta del av Josefine Halfwordsons bästa tips på hur du själv lyckas med dina sticklingar.

Annons

1. Klipp

Klipp av en bit av den växt du vill odla på nytt.

2. Ha tålamod!

Ta bort bladen längst ner och sätt din stickling i vatten och invänta att den slår rot

Tips! Det är väldigt fint att se hur rötterna växer ut, så sätt gärna din stickling i glas.

Läs också: Så odlar du på liten yta – 7 snygga tips

3. Plantera om

Efter några veckor kommer växten ha slagit rot. Då kan du plantera om sticklingen i en kruka och invänta att den fäst ordentligt även i jorden. Fortsätt löpande ta hand om din växt. När den är tillräckligt stor och stark kan även den ge nya sticklingar – då är det bara att börja om igen!

Tips! Du kan även byta sticklingar med en vän eller i butiker som erbjuder detta. Betonggruvan har till och med en Sticklingbytarhelg i slutet av april.

Av Sanna Rossäng

Artikeln publicerades ursprungligen på vår systersajt Residence

Annons