Odlingstips: 6 ätbara växter som minskar stressen

01 aug, 2018 
Att odla och ge utlopp för sina gröna fingrar kan ge både kropp och själ avkoppling. Dessutom kan du enkelt odla växter, grönsaker och blommor som är ätbara och fyllda med hälsofördelar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Känslan av stress, humörsvängningar och deppigt humör kan alla förbättras med rätt kost.

Inom växt- och grönsaksvärlden finns det flera goda alternativ som är fyllda med hälsosamma antioxidanter, aminosyror och andra ämnen som kroppen behöver för att kunna må bra. Dessutom är många av de gröna alternativen enkla att odla själv, både i trädgården och i köket.

Här är sex växter och grönsaker att äta och odla för att må bra. 

1. Blå potatis

Den något mer udda potatisen är fylld av nyttiga antioxidanter som motarbetar inflammationer i kroppen. Jod i potatis stabiliserar även sköldkörtelns hormonnivå och minskar eventuella humörsvängar. Potatis är dessutom enkelt att odla själv.

Placera ett par potatisar i en påse fylld med såjord och med några hål på botten. När blommor dyker upp är potatisen redo att skördas.

2. Mangold

Mangold innehåller magnesium som är nödvändig för kroppen för att kunna höja din energinivå.

Annons

De som lider av depression har ofta även magnesiumbrist. Mangolden trivs relativt soligt när den odlas. Så två till tre frön och ta blad från utsidan av växten när den dyker upp, annars kan plantan dö.

3. Körsbärstomater

Körbärstomaternas lykopen motverkar inflammationer, vilka bland annat har kopplats till depression. De små tomaterna trivs i stora odlingslådor och på en solig plats.

4. Oregano

Oregano innehåller kaffesyra, quercetin och rosmarinsyra som alla bekämpar trötthet och depression.

Denna ört är enkel att gro själv, likt många andra örter som används i matlagningen. Vattna inte för mycket och låt den växa till sig i en relativt stor kruka.

5. Solrosfrön

Solrosfrön är rika på protein och innehåller aminosyror som har en antidepressiv effekt i kroppen.

Blomman är lätt att gro och trivs bäst i solen, men går att förodla inomhus innan den varma sommaren nått Sverige. Du kan skörda solrosfrön i slutet av sommaren.

6. Lavendel

Doften från lavendelblomman används ofta inom aromaterapi eftersom den visat sig ha en avslappnande effekt.

Lavendeln växer bäst på en solig och torr plats. Dofta på blomman, blanda ner den i en potpurri eller använd den som ätbar dekoration på desserter.

Källa: Rodale’s Organic life Foto: Shutterstock

Läs mer:

Så planterar du dina sticklingar – 5 enkla steg

12 växter som trivs bäst att planteras ihop

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons