Stor guide: Allt du behöver veta om trendiga airplants

26 jan, 2017 
airplants
Airplants, eller luftplantor på svenska, är tacksamma växter att inreda hemmet med. Förutom att de är tåliga och renande kräver de ingen jord, utan lever på luft och vatten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Intresset för fristående växter som varken kräver jord eller kruka ökar och så kallade airplants, eller luftplantor, spås göra intåg i många hem under 2017, enligt Plantagen.

Då luftplantor lever på luft och vatten är du mer fri med plantering och placering och du kan ha luftplantan i allt från fina glasbehållare och glasamplar till ramar, nät eller fria på ett bord.

Luftplantor i olika dekorativa och nytänkande krukor
Foto: Fab / Spazz happy line design / Elaine B Jewelry

Luftplantor är smeknamnet på de växter som tillhör släktet Tillandsia och det finns omkring 650 sorter i varierande storlekar, färger och former. I det vilda lever växterna oftast ovanpå andra växter eller stenar.

Förutom att luftplantor är dekorativa rensar de dessutom luften och bidrar till ett bättre inomhusklimat.

Airplant i en globformat vas som hänger från taket
Foto: Unsplash

Så här får du luftplantan att trivas:

1. Placering

Plantorna föredrar ljusa platser utan direkt solljus och gärna med hög luftfuktighet. Därför är badrumsfönstret eller köket ultimat, där det bildas vattenånga som växten kan ta upp.

Annons

Vill du placera luftplantan längre in i ett rum kan en växtlampa göra att den trivs bättre.

2. Vatten

Precis som alla andra växter behöver luftplantor vatten, men det är inte rötterna som tar upp det utan bladen.

Du kan antingen spraya dem ett par gånger i veckan, eller så kan du stoppa dem i ett 20-30 minuters bad varannan vecka. Det viktigaste är att de torkar upp ordentligt i basen så att de inte riskerar att ruttna.

3. Luft

Om du lägger plantan i en stängd behållare bör du öppna den då och då för att släppa in luft. Plantan ska vara torr när den läggs tillbaka efter vattning.

4. Skott

Välmående plantor kan producera nya skott. Dessa kan du skilja från moderplantan när de är ungefär en tredjedel så stora som huvudväxten.

Tips!

Om plantans blad är stängda eller lite ihoprullade behöver den mer vatten. Lägg den då i ett långbad. Om några blad längst ner har gett upp helt kan dessa försiktigt tas bort och nya kommer växa fram.

Källa: Plantagen, Aeroteket

Läs mer:

Trendspaning: Så inreder vi med växter 2017

4 fina växttrender att satsa på 2017

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons