7 tips när du sår fröer inomhus

Än är sommaren långt borta, men vissa saker bör ändå planeras redan nu. Förodlingen är en sådan sak.
07 mars, 2017

Vill du kunna skörda och njuta av hemmaodlade grönsaker och blommor i sommar bör du kanske sätta igång redan nu.

Vissa växter behöver nämligen försås inomhus för att hinna bli stora och starka när sommaren kommer.

Här är 7 bra tips som hjälper dig att lyckas.

1. Lådor

Använd en sålåda eller krukor. Fyll botten av sålådan/krukan med 2–4 cm såjord, ju större frö desto mera jord. Tryck till jorden lätt, t ex med undersidan av en kruka eller locket till sålådan. Vattna igenom jorden så att den blir fuktig. Nu behöver du inte vattna mer förrän jorden torkat upp lätt.

2. Så

Så 2–4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan i lådan. Ju större frön desto färre i varje kruka/låda. Täck med såjord 0,5–1 cm. Vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas. Följ råden på fröpåsen.

3. Skydda

Lägg locket på sålådan eller täck sådden med plast. Gör gärna små hål i plasten för att kondensen ska kunna avdunsta. De flesta frön gror bäst i rumstemperatur, ca 20 grader.

4. Vattna

Var noga med hur du vattnar din sådd. Jorden får inte vara för blöt men ska inte torka ut helt och hållet. Håll koll och vattna försiktigt så att inte fröerna flyter runt i krukan/lådan. Det kan lätt hända innan de rotat sig.

5. Ljus & värme

När bladen tittar upp måste sådden stå ljust, gärna på fönsterbrädan. Är det mörkt måste växterna ha extraljus. Använd lampor som har ljus som passar växter. Låt ljuset vara på 14 timmar om dygnet. Använd gärna en timer. Stäng helst av elementet under fönstret. Växterna ränner iväg och blir gängliga om de står för varmt.

6. Lufta & plantera om

Ta av locket eller plasten över sådden för att lufta när det bildas kondens. När plantorna fått två bladpar, behövs inte locket/plasten längre. Nu börjar det också bli dags att plantera om växterna i blomjord i större krukor. Börja ge näring 2–3 veckor efter omplanteringen. Plantor som växer riktigt mycket kan behöva planteras om en gång till.

7. Utplantering

Plantera ut när risken för nattfrost är över. 1–2 veckor innan utplantering ska växterna avhärdas. Det vill säga låt plantorna stå på skuggig plats ute under dagtid innan de planteras i rabatter, urnor eller köksland.

Tips!

Fröpåsarna innehåller ofta bra information vad som gäller för den enskilda växten, så ett tips är att spara påsen. Varför inte tejpa fast den på undersidan av krukan?

Foto: Shutterstock

Läs också: Så planterar du dina sticklingar – 5 enkla steg