6 knep som får snittblommorna att hålla längre

14 jun, 2019 
Knepen som får snittblommor att hålla längre.
Nya snittytor, rätt temperatur och frukt på avstånd är några knep som hjälper blombuketten att hålla längre. Spana in fler enkla tips nedan!
Annons

En stilfull och väl rengjord vas, växtnäring och nya snittytor är några knep som ökar fräschheten på din bukett – för glöm inte bort att du kan förlänga dina blomsterarrangemang med bra förberedelser och smarta tips!

Här hittar du fler alla knep som gör att du kan behålla dina snittblommor fräscha längre!

Vita Pioner i en vas. Foto via: Kelly Bernier designs
Foto via: Kelly Bernier designs. Syns i ”Så skapar du finaste pionbuketten – 7 tips”.

6 tips till en hållbar bukett:

1. Alltid en fräsch och väl rengjord vas

Visste du att du alltid ska vara noga att med jämna mellanrum byta vatten och noggrant rengöra vasen för att behålla buketten så länge som möjligt? Ja, det är sant. Rengör riktigt ordentligt och gnugga bort minska lilla bakterie.

Annons

2. Håll alla blad borta från vattnet

För att öka hållbarheten och inte låta nya bakterier skapas bör inga blad nudda vattenytan. Ryck enkelt bort blad på stjälkarna som går för långt ned. Ett alternativ är att hålla vattennivån låg från början och istället vara extra rapp på att fylla på med nytt.

3. Växtnäring är nyckeln till extra hållbarhet

Addera växtnäring till den snittade buketten för att ge blommorna en extra energiboost. Oftast får du med en påse näring när du köper blommor i en blomsteraffär, men det går även att hitta en större mängd på utvalda butiker, vilket är bra att ha hemma om du är svag för fina blombuketter.

Dekorationen hos svensk-franska paret Clara Wedholm och Albert France-Lanord är på snudd till perfekt. Skulptur av Bertil Herlow Svensson. Foto via "Sekelskifte möter funkis med massor av färg".
Dekorationen hos svensk-franska paret Clara Wedholm och Albert France-Lanord är på snudd till perfekt. Skulptur av Bertil Herlow Svensson. Syns i: ”Sekelskifte möter funkis med massor av färg”.

4. Justera värmen beroende på blomma

Tänk på att olika blommor behöver olika temperaturer. Var därför alltid noga med att byta ut och hålla rätt temperaturnivå på vattnet. Till exempel bör rosor och syren alltid ha varmt vatten, liljor trivs bäst i ljummet och i kallt vatten håller sig tulpaner och amaryllis bäst.

Annons

5. Snöra inte upp en bunden bukett

Om du köper eller får en bukett som är bunden ska du aldrig snöra upp bandet, gör du det minskar livslängden på det ihopsatta konstverket.

6. Håll frukt på avstånd

Tänk på att aldrig förvara blombuketter nära en fruktskål. Frukt avger en gas vid namn etylen som gör att blommor snabbt tappar sin färg och minskar överlevnadslängden.

Läs mer:

Annons