5 vanliga inredningsmissar med växter – och tipsen för att lyckas

Inredningsmissar med växter – och de snyggaste knepen för att lyckas

Växter är ett givet inslag i ett välstylat hem, men det finns några vanliga misstag många gör när de inreder med växter som kan sänka intrycket. Här är knepen du behöver för att lyckas.
15 februari, 2019

Växter, växter och åter växter. Är det något vi lärt oss de senaste säsongerna är att trenden med växter aldrig verkar ta slut. Och det tackar vi för!

Få detaljer är så lätta att lyfta in i hemmet som växter. Det är ett snabbt och smidigt budgetknep när du vill uppdatera ett rum och gör att hela miljön känns mer levande. Växter är dessutom bra för din hälsa och välmående!

Men som med allt annat finns det några fallgropar som är lätta att hamna i när du inreder med växter. Här är några vanliga missar många gör när de inreder med växter – och knepen att ta till för att lyckas.

Växtmiss 1: Du anpassar inte mängden efter ytan

Det spelar ingen roll hur mycket vi älskar trenden med växter. Det kan faktiskt bli för mycket av det goda om du inte ser upp. Allt handlar om hur stor yta du har att tillgå.

Bor du stort, relativt öppet och inte har belamrat varenda lediga yta med möbler eller inredningsprylar – varsågod, ös på med de gröna härligheterna. Men om så inte är fallet kan för mycket växter istället göra att hemmet känns stökigt och trångt.

Växter i taket

Foto: Anders Bergstedt Styling: Nouvel interiör för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

Tips!

Utgå alltid från dina förutsättningar när det kommer till hur mycket – eller lite – växter du lyfter in. Var inte rädd att flytta runt växterna i hemmets olika rum eller att leka med olika höjder för att hitta den perfekta placeringen. Det kan dessutom skilja sig beroende på säsong och humör.

Växtmiss 2: Du tänker bara på trender

Trender kommer och går, även bland växter. Misstaget många gör är att de snöar in sig alldeles för mycket på de senaste it-växterna och glömmer att det handlar om levande detaljer som behöver tas omhand. Det är heller inte särskilt hållbart i längden – varken för miljön eller plånboken – att ständigt köpa, slänga och köpa nytt.

Växttips och inspiration. Bananträd och stor monstera.

Foto: Anders Bergstedt Styling: Nouvel interiör för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

Tips!

Trender är kul, men för miljöns skull är det bättre att satsa på merparten tidlösa växter, som du inte lika snabbt tröttnar på. Sedan kan du välja att köpa enstaka trendväxter, men försök att begränsa dig så att det inte går överstyr.

Det är bra att låta inköpen ta tid. Oavsett om det är monsteran, fiolfikusen, inomhusträdet eller kanske rosenskärmen som är på allas läppar just nu – vänta med att köpa tills du vet att du verkligen vill ha växten. Och inte bara vill ha för att den är trendig.

Är du av uppfattningen att tidlöst är tråkigt och verkligen inte kan hålla dig från de senaste växttrenderna? Se till att dina växter får ett nytt liv genom att ge bort dem till någon som uppskattar dem mer när du själv tröttnat.

Växtmiss 3: Du köper alla växter samtidigt

Ett personligt och dynamiskt hem växer fram med tiden och här blandas ofta nya detaljer med gamla, trender med tidlöst och budget med lyx. Att få till den känslan är svår om du köper alla möbler och dekorationer samtidigt – detsamma gäller växterna.

Köp inte alla växter på en gång, känn in vad hemmet behöver.

Foto: Johansson Styling: Lidholm för Historiska hem/mäklare: Adam Smith

Tips!

Undvik det platta och opersonliga intrycket genom att – som det så tråkigt heter – låta det ta tid. Börjar du om från scratch med växter i hemmet, starta med några få utvalda växter som får utgöra den gröna basen i rummet. Känn in och komplettera med fler växter allt eftersom. Det ska inte kännas tvunget, tänk mer att växterna ska vara pricken över i:et.

Växtmiss 4: Du väljer ”fel” sorter

Med fel sorter menar vi inte någon särskild grönska, utan snarare de växter som är fel för dig och dina förutsättningar. Här är det dina gröna fingrar – eller bristen på dem – som är avgörande.

Väljer du alldeles för avancerade växter är risken stor att du misslyckas, blir stressad, får dåligt samvete och tappar tron på att du någonsin kan få växter att överleva. Resultatet: Du kanske väljer att helt skippa växterna i inredningen och går miste om den härliga känslan de tillför hemmet.

Välj lättskötta växter om du saknar gröna fingrar.

Foto: Alen Cordic Styling: Nouvel interiör för Bjurfors/mäklare: Ida Almgren

Tips!

Är du en novis är det bra att börja på en lagom nivå, med inte alltför svårskötta växtsorter och sedan avancera när – och om – du känner för det.

Växtmiss 5: Du placerar växterna fel

Vackert stylade hem i magasin, på Hemnet, Instagram och Pinterest är en stor inspirationskälla för många, men det är inte alltid som växternas placering är de mest ultimata, utan mer handlar om vad som gör sig bäst på bild. Inget fel med det, men det kanske inte alltid är så långsiktigt om du vill få din hemmagrönska att överleva.

Växternas placering spelar roll.

Foto: Jonas Ingerstedt Styling: Josefin Andersson Syns i: ”Avskalat och stilrent hemma hos Stylein-designern i söderort”

Tips!

Om du vet med dig att du vill ha en växt på en särskild plats i hemmet för att det är snyggt – välj då en sort som kan överleva där. Vill du ha en växt placerad på ett av bokhyllans plan långt in i rummet och långt ifrån ett fönster exempelvis – välj då en sort som tål dessa förhållanden. En växt som kräver både ljus och sol överlever inte där länge.

Tänk också på att en växt med stark doft kanske inte lämpar sig i sovrummet och om du vill ha grönska i badrummet – välj en växt som klarar av den något knepiga miljön.

Mer om växter på ELLE Decoration:

Så inreder du med växter på liten yta – 8 snygga tips

7 nya sätt att inreda med växter – så lyckas du

5 tåliga växter att ställa i badrummet

De 14 trendigaste växterna på Hemnet just nu – och så inreder du med dem

Välj rätt växt till ditt hem – baserat på ditt stjärntecken