5 snittblommor som bidrar till bättre sömn

En vas dekorativa blommor är inte bara bra för själen – rätt sorter kan göra att du sover bättre. Perfekt att piffa till sovrummet med.
02 mars, 2017

Sömnbrist och oroliga nätter är ett problem för många, men innan du söker professionell hjälp är ett tips att först vända sig till moder natur. Det finns många växter att ställa på fönsterbrädan, sängbordet eller golvet i sovrummet, som bidrar till att du sover bättre. Men det är inte bara begränsat till krukväxter.

Olika typer av snittblommor kan hjälpa sömnen på traven – och som en bonus är dessa sorter också väldigt vackra att inreda med!

Snittblommor i sovrummet

Foto via: Homedeco / Boråstapeter

Här är 5 snittblommor som bidrar till bättre sömn:

1. Gerbera

De stora och ofta färgglada gerberablommorna är fina i såväl blandbuketten som för sig själva.

Gerbera är en av blommorna som rekommenderas av Nasa för att rena luften och särskilt verksamma är de under natten, då de frigör syre. Många blommor frigör endast syre på dagen.

2. Kamomill

Kamomill är mer än bara välgörande te och den fina, prästkragsliknande blomman har använts för att bidra till god sömn sedan lång tid tillbaka.

Anledningen till att blomman sägs göra att du sover bättre är den sötaktiga kryddoften som framförallt finns i blomkorgarna.

3. Lavendel

Några kvistar färska lavendelblommor avger en starkare doft än torkad och det är just den du vill åt.

Doften hjälper dig varva ner och slappna av, vilket kan vara en av de största anledningarna till att du sover dåligt.

4. Vippjasmin

Vippjasmin är en art i syrensläktet med rosavita blommor och en underbar doft. Sorten odlas i kruka eller som buske, men enstaka grenar fungerar utmärkt att ställa i vas.

Doften sägs ge naturlig avslappning och verka lätt ångestdämpande, vilket bidrar till en skönare sömn.

5. Vänderot

Utseendemässigt påminner vänderot något om fläderblomman och dess fina blomsterklasar kan piffa upp vilket sovrum som helst.

Traditionellt har vänderot använts för att lindra sömnproblem och den sägs verka muskelavslappnande. Främst är det när örten torkar som doften stärks, men fram till dess är stjälkarna fina att ha i vas.

Källa: Elle Decor, The sleep judge

Foto: Shutterstock

Läs mer:

Så inreder du sovrummet för bättre sömn

5 snygga växter som ger dig bättre sömn