5 bästa växterna att odla på balkongen

26 mar, 2018 
Lättskötta växter att plantera på balkongen
Fina möbler och stämningsfull belysning i all ära, men alla vet att det är växterna som spelar huvudrollen på en mysigt inredd balkong.
Annons

Det är mycket som ska stämma in när vi väljer växter att inreda balkongen med.

Många vill ha maximal grönska, frodiga blommor, väldoft och kanske något man kan äta – samtidigt som man inte vill lägga ner särskilt mycket arbete och möda.

Basilika
Foto: Per Ranung Stylist: Anna Ranung för Elle Decoration / Shutterstock

Är det ens möjligt? Vi pratade med Jacob Nilsson, växtexpert och butikschef på Blomsterlandet City och det här är hans bästa tips på balkongväxter:

1. Pelargon

Pelargonen blommar i princip hela säsongen och fungerar dessutom i de flesta lägen, med undantag för norr, då den blommar mindre.

Annons

Den är frisk, får sällan några problem med ohyra och kan lätt övervintras, antingen på sval plats inomhus eller i en sval källare.

Pelargon
Foto: Shutterstock

2. Smultron

Smultron är en bra komplementsväxt med fint bladverk, söta blommor och den vanligaste sorten, Månadssmultron Rügen, sätter dessutom nya knoppar hela sommaren, så du kan skörda lite hela tiden.

Du får mer bär om du har balkong i söder-, öster-, eller västerläge, men smultron funkar även att ha i norr.

smultron
Foto: Shutterstock

3. Busktomat och chili

De här växterna har samma odlingsbetingelse och vill ha mycket sol och värme, så söderläge är helt klart bäst. Det finns många sorter av busktomat och en stor skillnad från andra tomatsorter är att busktomaten inte blir lika hög och utsatt för vind. Den behöver heller inte tjuvas och är mer lättskött.

Annons

Både busktomat och chili mår bra av att stå i stora krukor, minst 8-10 literskärl för tomat och något mindre för chilin. Eftersom de är väldigt törstiga blir resultatet bättre med rymliga krukor.

Busktomat och chili
Foto: Shutterstock

4. Fuchsia

Det finns ett stort urval av fuchsia, både upprättväxande och hängande. Den blommar i norrläge, trivs bra i skugga och den svenska sommaren som kan vara rätt regnig är perfekt för dem.

Fuchsia
Foto: Shutterstock

5. Kryddor

De flesta örter gillar full sol, men det finns även de som gillar skugga. Gräslök, mynta och persilja är några exempel på kryddväxter som funkar bra i skuggiga lägen, medan basilika, rosmarin och timjan behöver sol.

Plocka och skörda ofta och med förstånd. I synnerhet basilikan bör du skörda regelbundet eftersom den slutar växa när den går i blom. Är man bortrest några veckor är risken stor att den börjar knoppa, men plockar du bladen regelbundet kommer basilikan fortsätta producera.

Rosmarin
Foto: Shutterstock

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Läs mer:

Annons