Så vet du om din krukväxt dött eller bara gått i vila

Så vet du om växten är död eller inte.

Få inte panik om din planta tappat alla sina blad – den behöver inte vara död för det. Lär dig skilja på vad som är vila och när den kan slängas.
24 januari, 2017

Att våra utomhusväxter påverkas av de olika säsongerna är rätt självklart, men även blommor som du har inomhus berörs av årstiden.

En del tappar sina blad för att konservera så mycket vätska som möjligt och då kan det vara svårt att veta om de dött eller bara slumrat till.

Med dessa knep får du lite mer klarhet om tillståndet dina gröna vänner befinner sig i.

1. Känn på kvistarna 

Välj ut en kvist som är lika tjock som en blyertspenna och böj den bakåt. En levande kvist ska vara enkel att böja och fuktig inuti när den delar sig. En död kvist bryts snabbt av utan särskilt hårt tryck och är torr på insidan.

2. Skrapa av barken

Använd din nagel eller en liten kniv för att försiktigt skrapa av barken på kvisten. En grön och våt yta betyder att växten lever. Har den dött kommer du istället se en brun yta och förmodligen är det då också svårt att få loss barken.

Men ge inte upp än – kanske har du valt ut en död gren. Utför samma test på en kvist som sitter lite längre ner på stammen. Chansen finns att växten mår bättre närmare rötterna.

3. Inspektera rötterna

En växt i dvala har friska rötter, trots att den kanske ser rätt vissen ut ovanför jord. Har de två tidigare testen gett negativa resultat? Lyft ut växten ur krukan och inspektera rötterna. Ljusa och smidigare rötter är ett gott tecken på att den gått i dvala, medan skrumpna rötter som luktar lite unket tyvärr innebär att den gjort sitt.

Var dock noga med att undersöka huvudroten. Det kan vara så att den fortfarande lever. Ge då växten lite hjälp på traven inför våren genom att gallra bort de döda rötterna.

Din växt kan må hur bra som helst trots att bladen fallit av.

Din växt kan må hur bra som helst trots att bladen fallit av.

4. Hur du sköter en krukväxt i vila

Under dvalan behöver växten inte särskilt mycket ljus, men den ska fortfarande vattnas. Och det är i samband med vattningen som de flesta av oss begår det största misstaget – vi vattnar alldeles för ofta.

En god tumregel är att vattna cirka en gång i månaden, om det behövs. Känn på jorden för att se om det är dags. Är jorden fuktig ungefär 2,5 centimeter ner så kan du vänta med vattningen.

Du kan också trimma bort döda kvistar och blad för att ge plats åt ny, frisk tillväxt. Utöver det finns inte särskilt mycket du kan göra för din sovande planta, förutom att önska den god natt!

Källa: Lifehacker

Läs mer:

Så planterar du dina sticklingar – 5 enkla knep 

Därför dör växterna – 7 vanliga orsaker

5 växter för dig som glömmer att vattna