4 fina växttrender att satsa på 2017

Allt fler vill odla och kreativiteten flödar när det kommer till färger och former i år. I övrigt är enkelhet en röd tråd i det gröna trädgårdslandskapet 2017.
23 januari, 2017

I år är det inte bara Pantones färg för året som är grön. Vi spås nämligen bli allt fler med ett intresse för växter och trädgård.

Läs också: 6 växter som överlever vintermörkret

Blomsterfrämjandet och Elmia Garden har analyserat vilka trenderna är som kan bli stora i år och det är tydligt att enkelhet är en röd tråd i trädgården i år.

Dessutom kommer en riktigt trädgård inte längre vara nödvändig för att få utlopp för sina gröna fingrar, det går lika bra att odla på balkongen eller i köket.

Här är fyra trender som spås ta fart i år:

1. Växterna tar sig in i inredningen

Allt fler blir intresserade av växter och odling och det gröna stannar inte bara ute i trädgården utan blir ett självklart inslag i inredningen, både som dekoration och i färgskalan.

inredgrönt

Foto: Alcro

2. Lättskött och småskaligt

Fler unga blir intresserade av att odla och gör det trots brist på en egen trädgård. Odling i balkonglådan blir populärt och lättskötta växter är därför favoriterna.

balkong

Foto: Cim Ek för Alvhem

3. Köksodling och självförsörjning

Allt fler vill äta ekologisk och närodlat. Flera nybyggda kök integrerar odlingsmöjligheterna hemma och visst är det trevligt att ha väldoftande örter växande hemma.

ikea-krydda-vaxa

Foto: Ikea

4. Innovation och experiment

När det kommer till våra växter och blommor blir vi kreativa och mixar gärna modigt i år, både när det gäller form och färg. Mer udda inslag i kombination med det gröna blir populärt i presentationen.

Läs också: Trendspaning: Så inreder vi med växter 2017