4 experter: Så inreder du en härlig trädgård och uteplats

02 apr, 2020 
trädgårdsexperter tips
Ska du inreda uteplatsen eller trädgården i år? Från vackra växter, kreativa idéer till utemöblerna att satsa på – inspireras av proffsens bästa tips!
Annons

Kika in hos kreatören i VasastanBrand logo
Kika in hos kreatören i Vasastan

 

Hos många börjar det klia i de gröna fingrarna när våren anländer och man äntligen får komma igång med att inreda uteplatsen och påta i trädgården. Kanske ska du prova något nytt i trädgården i år eller så är det dags att inreda växthuset? Oberoende av vilket projekt som väntar i vår och sommar så finns det många idéer att välja bland.

Vi frågade fyra experter om deras bästa tips för uterummet och trädgården, inspireras av deras proffstips!

Malin Persson, Inredare, stylist och programledare

Instagram: @themalinpersson

Vilka är dina bästa tips för ett härligt uterum?

– Jag tänker på samma sätt som när jag inreder inomhus. Bra dimbar belysning, smart förvaring, återbrukade möbler, vackra textilier och en vedeldad kamin sätter fin stämning. Jag blandar klätterväxter, mindre krukväxter med stora träd i olika nivåer. Jag vill att växthuset ska kännas inbäddat i grönska.

Mastholmen soffa från Ikea
Tänk på samma sätt på uteplatsen som när du inreder inomhus, tipsar Malin Persson. Foto: Ikea Syns i: Inred som inne fast ute – 8 tips

Victoria Skoglund, Trädgårdsmästare på Zetas Trädgård

Annons

Vilka är dina bästa tips för ett härligt uterum?

– Bygg på höjden. Välj växter som skapar ett tak eller en vägg. Jätteverbena är en fin växt som skapar höjd med violetta blommor som älskas av fjärilar. Fliksumak är ett exotiskt träd som kan stå ute året om, samt gyllenlönn som får ett fint gulgrönt bladverk. Jag är även svag för doftande blommor som exempelvis doftliljor som sprider en ljuvlig myskaktig doft om kvällarna.

doftlilja
Doftliljor sprider en myskaktig doft om kvällarna. Foto: Victoria Skoglund

Emily Bratt, Trädgårdsmästare, blomsterstylist och medgrundare av Blomsteruppropet

Annons

Vilka är dina bästa tips för ett härligt uterum?

– Med en stor artrikedom i floran får du det också i faunan. Satsa på att ha blomning året om i trädgården. Man blir oerhört lycklig för det som blommar den tiden på året då det är som mörkast. Och skaffa några hönor. Det finns inget som bidrar till så mkt skönhet i trädgården som djuren.

trädgårdsinspiration från Emily Bratt
Satsa på blomning i trädgården – året om! Foto: Emily Bratt

Tina Hellberg, Inredningsstylist

Vilka är dina bästa tips för ett härligt uterum?

– Min mamma har en Ofyr intill sitt växthus där hon och hennes man gjort en underbar plats för umgänge och matlagning. Där finns även en planteringsbehållare i Corten med örter som man kan ta av och använda när man lagar mat. Sommarens bästa dagar tillbringas där.

Annons
Ofyr
Inred en plats för matlagning och umgänge! Foto: Ofyr

Läs mer:

Annons