3 tips: Så får du hängiga tulpaner att stå fint igen

Raka och fräscha ena dagen – trista och hängande dagen därpå. Undrar du också hur man får tulpanerna att hålla sig fina och upprätta?
25 januari, 2017

Med lite ansträngning går det faktiskt att hålla tulpanerna fina och upprätta i vasen en längre tid än över natten.

För det första gäller det att välja tulpanerna med omsorg redan i butiken. Ta en bukett med knoppar som knappt fått sin färg ännu och som har krispiga, raka stjälkar.

När du kommer hem, skär av stjälkarna under vatten innan du sätter buketten i en vas med ljummet vatten. Anledningen är att den färska snittytan har lättare att dra upp ljummet vatten snarare än iskallt.

En god start ger bra förutsättningar för en tulpanbukett som då kan hålla sig fräsch länge. Men skulle blommorna trots allt börja se ledsna och hängiga ut, finns det ytterligare tips.

tulpaner

Foto: Shutterstock

1. Undvik dåligt umgänge

När du arrangerar dina tulpaner med andra blommor i vasen, gäller det att hålla koll på vilka kompisar som innebär dåligt sällskap. Påskliljor är ett exempel, narcisser ett annat – de avger ett slem som täpper till stjälken på tulpanen och gör att den inte kan ta upp vatten. Du gör bäst i att ta upp tulpanerna, skölja av dem, ge dem ny snittyta och sätta dem i en egen vas.

Frukt fungerar inte heller bra ihop med tulpaner. Vissa frukter, som äpplen, ger ifrån sig etylengas som förkortar tulpanens livslängd. Ställ tulpanerna en bit ifrån fruktskålen.

Foto: IBL

2. Låt dem ligga ner

Lägg tulpanerna ner och låt dem ligga raklånga med färska snittytor och stjälkarna i vatten en stund. Förhoppningsvis drar blommorna till sig vatten och stjälkarna blir raka och ståtliga igen. Om inte är ett fint tips att arrangera tulpanerna liggandes i en glasskål.

Foto: IBL

3. Stick en nål i stjälken

Om blommorna vissnar snabbt, kan det bero på att det kommit luft in i stjälken som hindrar tulpanen från att ta upp vatten. Ta en nål och stick igenom stjälken en bit nedanför blomman. Med lite tur rätar stjälken ut sig igen.

Källa: Land

Läs mer:

8 tips: Så får du tulpanerna att hålla längre

4 saker att tänka på när du väljer vas till dina snittblommor – expertens bästa tips