Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Sista grillningen på stranden

03 aug, 2012
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En avslutande grillning i badhytten nere på stranden innan det är dags att stänga igen för säsongen. Tre goda recept hittar du här .

 

recept Fia Arosenius Ahlanzberg

foto Carin Pålsson

 

Grillade räkor

4 personer

Tid: 15 minuter

+ marinering

 

Så enkelt och så gott!

 

1 kg färska räkor

3 lime

4 vit­löks­klyftor

 

Pressa lime­saften i en skål. Riv i vitlök­en. Lägg i räkorna och låt dem marinera i minst en timme. Trä räkorna på spett. Grilla dem långsamt  på en varm grill. Servera med chilisås och gärna med lime till.

 

Lime- och ingefärsdrink

4 drinkar

Tid: 10 minuter

 

Gör drinken färdig och häll på flaska.

Lägg in den i kylskåpet så den serveras väl kyld. Skala och riv 3 cm ingefära. Pressa saft från den rivna ingefäran ner i glasen. Häll på 16 cl vodka och 8 dl Sprite. Dela 1 lime och pressa i saften. Skär en annan lime i skivor och dekorera glasen med. Lägg i rejält med is.

 

Wontonknyten med krabba

15 stycken

Tid: 25 minuter

 

Krispiga små knyten som passar utmärkt till fördrinken.

Annons

 

240 g krabbkött

100 g skalade räkor

1 chili

4 tsk hoisinsås

1 msk basilika

2 msk koriander

1 lime

fisksås

15 wontonpapper

 

Sätt ugnen på 200°. Lägg krabbköttet i en skål. Skär räkorna grovt och lägg ner. Hacka chilin fint och blanda i tillsammans med hoisinsås. Hacka basilika och koriander fint. Rör ner i krabbröran. Dela limen och pressa i saften. Smaka av med fisksås. Lägg ungefär 1 matsked fyllning mitt på ett wontonpapper. Dra ihop hörnorna så att det blir till en liten påse. Knyt samman med ett steksnöre. Ställ de små påsarna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills de blir gyllenbruna.

 

Wontonknyten med kryddig färs

15 stycken

Tid: 20 minuter

Riktiga små läckerheter som är försvinnande goda!

 

200 g nötfärs

1 tsk sambal oelek

2 msk koriander

2 salladslökar

2 vitlöksklyftor

1/2 tsk fisksås

2 tsk honung

15 wontonpapper

1 ägg

olja

 

Annons

Lägg köttfärsen i en skål och lägg i sambal oelek. Hacka koriander och skär salladslöken i mindre bitar som du blandar med färsen. Riv i vitlök. Blanda i fisksås och honung. Lägg knappt 1 matsked med färs på ett wontonpapper. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik in kanterna så att det blir små paket. Värm oljan i ett stekjärn. Stek knytena gyllen-bruna på båda sidor.

 

Chilisås

Tid: 15 minuter

 

Denna sås med sting i passar både till de små knytena samt räkorna. En bra sås att ha med sig på picknick, med andra ord!

 

1/2 dl limesaft

3 cm ingefära

3 tsk fisksås

4 tsk honung

1/2 dl koriander

1 1/2 röd chili

2 vitlöksklyftor

 

Mixa alla ingredienser så alla kryddor finhackas.

 

 

Annons