Skaparna bakom märket Deadwood: "Alla har en rebell inom sig"

22 maj, 2017 
AvLisa Segerson
Felix von Bahder och Carl Ollson lärde känna varandra när de båda jobbade extra på en klädbutik i Stockholm. I maj 2017, ett antal år senare, träffade ELLEs Lisa Segerson de båda för att prata om duons framgångsrika skinnjacksmärke Deadwood. Intervjun ägde rum i Deadwoods nyöppnade flaggskepsbutik i Hornstull i Stockholm och Felix och Carl berättade om allt mellan dåtid, nutid och framtid.
Annons

Märket Deadwood grundades år 2012 och är i dag ett etablerat märke som skapar hållbara skinnjackor. Inspirationen bakom jackorna är punk- och rockikoner som Sex Pistols, Iggy Pop och Vivienne Westwood. Och ett ord som återkommer under hela intervjutillfället är ordet rebell. Carl Ollson och Felix von Bahder vill nå rebeller med sina plagg. De menar också att det finns en rebell inom oss alla, och det kanske ligger något i det, ändå.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Är ni rebeller?

– Vi är mjuktuffa. Folk tror att vi är en kokande sekt på Södermalm i Stockholm, men jag är farsa och vi båda är väldigt snälla. Det är samma med Deadwood. Vi kombinerar tuff estetik med gröna värderingar, säger Carl.

Carl Ollson och Felix von Bahder, grundarna av Deadwood. Foto: Erik Svensson.

Carl och Felix träffades när de båda jobbade på klädbutiken Solo. De hittade sedan en lokal uppe vid Mosebacke i Stockholm och startade en jeansbutik som de drev i två år. Det var också där de började experimentera med läder. I dag producerar de skinnjackor av återanvänt material och har en egen flaggskepsbutik i Hornstull.

Annons

– Våra grej har alltid varit gränsen mellan nytt och gammalt. Så vi testade att börja göra de perfekta skinnjackorna med gammalt läder, den grejen trippade igång rätt bra och vi fick snabbt fans. Experimenterade ledde till att Deadwood startades och vägen som vi går på i dag inleddes.

Foto: Deadwood/Cameron Mccoo

Deadwoods hållbarhetsfokus är stort. Både Felix och Carl är väldigt engagerade när de berättar för ELLE om arbetet de gör för miljö och djur när de framställer märkets skinnjackor.

– Vi tar tillvara på gamla plagg och använt läder som annars skulle ha slängts. Sedan plockar vi isär plaggen, väljer ut de bästa bitarna och använder det materialet som råmaterial i vår design, säger Felix.

Annons

Han fortsätter.

– När skinnjackor skapas slaktas först djur och sedan ska skinnet processas med kemikalier, det är inte bra. Vi väljer att kringgå dessa negativa stadier och återanvänder istället gammalt läder. Det tycker vi är väldigt fett, och bra.

Foto: Deadwood/Cameron Mccoo

Deras butik i Hornstull är, utan att låta för klyschig, intim, cool och välkomnande. Längs med väggarna står klädställningar med Deadwoods skinnjackor. Klassiska modeller, jackor med tryck och mer vågade varianter. Butiken öppnades i november 2016 och ska vara en samlingsplats för deras kunder. Det är många personer som hittar till butiken och bara under det senaste året har märket dressat många kända namn, bland annat Iggy Pop.

Annons

– Jag trodde att han skämtade när han hörde av sig och ville ha ett exemplar, med det gjorde han inte, berättar Carl glatt.

Andra stora milstolpar för Deadwood?

– Att komma in på anrika Selfridges på Oxfordstreet och få ett skyltfönster där i fyra månader, det va stort. Sedan att bara få se sin bebis växa upp och bli något vettigt och hållbart, det är ju en sådan kick så att det är ett jävla skämt, säger Felix.

Foto: Deadwood/Cameron Mccoo

Hur sköter man bäst en skinnjacka?

– Det bästa knepet är att använda plagget varje dag! Va på festival i den, dansa i den, träffa din nästa kärlek i den, rulla runt i lera och hångla i jackan. Då blir den som snyggast. Återfukta den även med läderfett, det handlar om att inte låta jackan torka ut.

Annons

Hur stylar man bäst en skinnjacka 2017?

– Vi älskar kontraster! En skinnjacka stylat med något helt annat som en maxiklänning eller en hawaiiskjorta, det är sjukt snyggt. Sedan gillar vi också den klassiska Bruce Springsteen-looken med ett par enkla jeans och en skinnpaj. Jackan dressas även bäst med en öl i handen.

Foto: Deadwood/Cameron Mccoo

Under ett lopp på fem år har Deadwood tagit stora kliv. Och framtiden? Den ser de på med ljus och exalterad blick.

– Vi har tagit in nya partners, lanserar snart nya modeller och kommer bland annat att släppa grymma jackor i barnmodeller.

Att fånga en rebellisk känsla, det är något som Deadwood har lyckats med. Och om nu alla har en rebell inom sig så har de nog absolut lyckats få fram ELLEs.

Hitta Deadwoods hållbara skinnjackor och läs mer om märket här. 

Annons