Sveriges bästa pizza 2018 – här kan du köpa den!

Ett av bidragen under Pizza-SM.

Sveriges bästa pizza är nu korad! Det vinnande bidraget ska påminna om somriga kvällar i trädgården med smaker av lammkorv, sparris, ramslök och citronkräm. Vinnaren Amir Bozaghian säger att hemligheten är att testa sig fram och våga misslyckas.
29 april, 2018

Sveriges bästa pizza knådas av Amir Bozaghian på restaurang Vezzo i Umeå. Hans vinnande bidrag i årets pizza-SM ska påminna om somriga kvällar i trädgården.

Pizzan som har namnet ”estat”, vilket betyder sommar på italienska, är bakad på surdeg med topping av mozzarella, lammkorv, vindelrökt sidfläsk, sparris, ugnsbakad lök, ramslök, citronkräm och krasse.

– Sommar för mig är sparris, potatis och lammsalsiccia på grillen. Jag ville att den skulle smaka som när du sitter ute i trädgården och äter, men på en pizza i stället för en tallrik, säger vinnaren Amir Bozaghian till TT.

Amir Bozaghians bakar Sveriges bästa pizza 2018. Foto: Jonas Sveningsson

Amir Bozaghians bakar Sveriges bästa pizza 2018. Foto: Jonas Sveningsson

Pizzatrend: Surdegsbotten och ekologiska råvaror

Amir Bozaghian började baka pizza för fem år sedan när han öppnade restaurang Vezzo i Umeå. Han berättar att han visste att han vill servera pizza, men inte hur han skulle baka den.

– Jag hade inget annat val än att lära mig. Jag tänkte att jag skulle lista ut hur, och att jag skulle göra det bra. Sedan dess har pizzabranschen förändrats jättemycket. På den tiden var det oftast ganska dåliga råvaror och det fanns inte lika mycket kärlek till yrket som nu.

Nutidens pizza ser dock helt annorlunda då dagens trend är surdegsbottnar och ekologiska råvaror.

– Hemligheten är att testa sig fram och våga misslyckas. Degen är viktigast, det är där du sätter din prägel, säger han.

Årets pizza-SM hölls på matmässan GastroNord i Stockholm den 26 april. På andra plats kom Giorgio Paoli från Vallentuna och på tredje plats Oscar Laving från Norrköping.

Amir Bozaghians tips till hemmabakaren:

1. Låt pizzabaket ta tid och gör degen själv i stället för att köpa den färdig. Ge inte upp om du misslyckas första gången du försöker.

2. Att baka pizza är en social aktivitet som till största delen handlar om att umgås och att göra någonting tillsammans. Det kan egentligen aldrig bli fel, oavsett vad du lägger på pizzan.

3. Använd färska tomater från Sverige under säsong. Under resten av året är det bättre att satsa på tomater på burk av ett finare märke, gärna sorten San Marzano som växer i ett bördigt område nära vulkanen Vesuvius i Italien.

Läs mer: Stockholms bästa pizzeria – enligt italienarna själva

Sveriges bästa pizza 208. Foto: Mikael G Foto

Sveriges bästa pizza 208. Foto: Mikael G Foto

Källa: GP