Norda Bar & Grill en ny stjärna på Göteborgs kroghimmel

26 januari, 2012

– Jeg er en svensk i en norsk kropp”, utropar Petter Stordalen från podiet, när han på lätt teatraliskt manér för pressfolk berättar om sin nya storsatsning i den svenska hotellvärlden, Clarion Hotel Post i Göteborg. Med det vill han säga, att ingen behöver ställa frågan varför en norrman satsar i Sverige, en fråga som han tydligen fått alltför ofta. Och det är en stor satsning av Petter Stordalen att i tuffa tider bygga ett hotell med 500 rum. Samtidigt gör han en kulturgärning genom att väcka liv i det gamla postkontoret vid Drottningtorget, som legat i dvala sedan 1996. Planerna på hotell just där tog fart 2005 och har kostat 1,4 miljarder kronor att genomföra.

Ledordet vid planeringen har varit kommunikation, inte minst med tanke på byggnadens historia som postkontor. Hotellet ska därför vara en mötesplats både för hotellgäster och för stadens invånare samt andra besökare. Ett bra ställe att mötas är i restaurang Norda Bar & Grill en trappa upp.

Ansvarig för konceptet är Marcus Samuelsson, Göteborgssonen med etiopiska rötter och hemvist i New York.

– Det här är ett drömuppdrag och det känns som om jag har sett fram emot detta i hela mitt liv, säger Marcus och lägger upp ett brett leende.

Han förklarar bakgrunden till namnet:

– Det ska tolkas både som Norden och Nordamerika. Vårt koncept bygger på båda dessa delar av världen och maten har hämtat inspiration från båda håll. Jag vill att det ska vara demokratiskt och socialt att äta på Norda. Här finns ingen dress code, utan alla ska känna sig bekväma.

Och det är inget dåligt gäng Marcus har fått ihop för att driva restaurangen. Kökschef är Jimmy Lappalainen, som det finskklingande namnet till trots är uppvuxen i Västergötland. Jimmy är Marcus trogne vapendragare på Manhattan sedan tio år, först på Aquavit och senare på Riingo i Alex Hotel. Nu är han alltså återbördad till hemlandet. Inte heller Göteborg är nytt för Jimmy, som innan han åkte till USA jobbade ett tag hos Håkan Thörnström.

På bottenplan ligger The Post Bar, där Nordas vRÅ har öppet tre dagar i veckan. Här serveras japansk mat med fokus på svenska råvaror. Ansvarig är Frida Ronge, som vann silver i sushi-VM 2009 och tidigare fanns på Råkultur i Stockholm.

Clarion Hotel Post är också det enda hotellet i Sverige som håller sig med eget konditori. Något sött till kaffet får man av Patrik Fredriksson, konditor och medlem av Svenska Kocklandslaget.

– Jeg elsker øl, utbrister Stordalen lite senare, och demonstrerar detta genom att ta en klunk ur en flaska Post Lager, ett för Hotel Post exklusivt öl som tillverkas av det lokala mikrobryggeriet Dugges.

Kaffet – av egen sort, naturligtvis – levereras av Göteborgsrosteriet da Matteo, och överhuvudtaget har man vinnlagt sig om att hålla sig med lokala leverantörer. Denna ambition känns helt igenom genuin och ärlig, och Petter Stordalen tänker uppenbarligen mycket på människor runtomkring. Vid invigningen den 26 januari har han därför iscensatt en ljusshow med underhållning av några av Sveriges mest populära artister på torget utanför hotellet, ett gratisarrangemang som han hoppas att det ska komma mellan 5 000 och 7 000 människor till.

Vi får väl se om han uppnår det. Oavsett vilket så hoppas vi att restaurangsatsningen blir lyckad. Efter provsmakning av menyn kan vi konstatera att denna definitivt har potential att falla Göteborgs många krogbesökare på läppen.

Av: Charlotte Jung