Stockholmskrogar firar mellanölet med svenska matklassiker

Black & White, Capricciosa och Tre små rätter är tre klassiska maträtter som vi svenskar gärna avnjuter – men sällan behandlar med kärlek. Det vill Mellanölsveckan ändra på.
07 juni, 2017
Svenska matklassiker på nytt sätt.

Svenska matklassiker på nytt sätt.

Mellan den 7-11 juni hyllar TT det svenska mellanölet genom att lansera en egen Mellanölsvecka. Detta sker i sällskap med Stockholmsrestaurangerna Bleck, Carousel och Bananas som var och en presenterar sin tolkning av klassiker som är tagna ur den svenska mathistorien, mat som passar extra bra ihop med en mellanöl.

– Mellanölsveckan är en kombination av mat och dryck som ska kännas lättillgänglig och okomplicerad. Det finns trots allt goda anledningar till varför dessa rätter hittat en plats i den svenska matsjälen, säger Marcus Friari, Brand Manager för TT på Galatea i ett pressmeddelande.

Black & White, Capricciosa och Tre små rätter

De klassiska maträtterna Black & White, Capricciosa och Tre små rätter har länge varit självklara inslag i vår svenska matkultur men de har också klassats som fantasilösa och blir sällan tillagade med kärlek. De vill krogarna nu ändra på.

1. Carousel, Gustaf Adolfs torg 20

Tre klassiska rätter från Carousel.

Tre klassiska rätter från Carousel.

Carousel serverar tre olika rätter:

  • Fylld paprika: Pimentos de Padron fyllda med skaldjur och Calamares. Serveras med svart aioli.
  • Black & White: Oxfilé tournedos med dubbel tallrikspresentation. Black serveras med tryffel och halstrad anklever. White med bearnaise, viltsparris och Pata Negra.
  • Friterad Camembert: La Leche fritta inspirerad camembert. Serveras tillsammans med friterad persilja och rårörda hjortron.

– Med rätt omtanke och omsorg är det här rätter som smakar fantastiskt, inte minst tillsammans med en mellanöl. Förhoppningsvis kanske vi kan locka fram ett nostalgiskt leende hos vissa också, säger Lukas Moderato, krögare på Carousel.

2. Bananas, Skånegatan 47

Capricciosa på Bananas.

Capricciosa på Bananas.

Bananas serverar en klassisk pizza:

  • Capricciosa: Med ekologisk tomat, Fior Di Latte, Prosciutto Crudo, färska champinjoner och svarta oliver.

– En favorit där burksvamp och spam-skinka tyvärr är mer regel än undantag. Vi lagar med de Napolitanska ursprungsingredienserna och smaken blir därefter, säger Jakub Vávra, krögare på Bananas.

3. Bleck, Katarina Bangata 68

Tre små rätter på Bleck.

Tre små rätter på Bleck.

Bleck serverar tre små rätter:

  • Pankofriterade räkor med grillad citron.
  • Falafel med habaneromayo, picklad grön chili, rödlök och koriander. 3. Smörstekt strömming, crème fraiche, dill, och citron.
  • Smörstekt strömming, crème fraiche, dill, och citron.

– Vi har gjort en modern kombinationsrätt som plockar upp råvaror från de tre svenska matstäderna Göteborg, Malmö och Stockholm. Vår version av en svensk-kinesisk paradrätt, säger Peter Schröder, krögare på Bleck.